article
1.6237930
We zaten een ruime week aan de Bretonse kust. Geen Mont Sint Michel deze keer - veel te toeristisch.
Op springen
We zaten een ruime week aan de Bretonse kust. Geen Mont Sint Michel deze keer - veel te toeristisch.
http://www.pzc.nl/extra/columns/columns-jan-van-damme/op-springen-1.6237930
2016-08-03T05:00:00+0000
http://www.pzc.nl/polopoly_fs/1.5598367.1473765733!image/image-5598367.jpg
Middelburg,Cultuur,Vakantie,Column,hermes
Columns Jan van Damme
Home / Extra / Columns / Columns Jan van Damme / Op springen

Op springen

Foto's
1
Reacties
Reageer
  We zaten een ruime week aan de Bretonse kust. Geen Mont Sint Michel deze keer - veel te toeristisch.

  Wel Locmariaquer en Malestroit. Het heeft me dagen gekost om die plaatsnamen in m'n hoofd te krijgen. Maar nu zitten ze, compleet met beelden van magnifiek middeleeuwse straatjes en drooggevallen havens.

  Afgelopen zondag reden we terug naar huis. Eenmaal over de hoge rug van de Pont Normandie glijd je door het Noord-Franse boerenland. Her en der lagen rollen stro op de akkers. Toch stond er voor mijn gevoel nog verrassend veel tarwe vast. Onvoorspelbare buien hadden de graandorsers duidelijk parten gespeeld.

  Dat deed mijn hoop groeien. Want ik had er rekening mee gehouden dat ik bij terugkomst in Zeeland één groot stoppelveld zou binnenrijden. Bij Axel wist ik het zeker. Ik spotte een enkele combine. Die produceerde zo weinig stof, dat de boer tegen beter weten in aan de slag was gegaan. Verderop in Zeeuws-Vlaanderen en ook na de tunnel kleurden de polders nog volop geel.

  Ik kan me dus toch opmaken voor de jaarlijkse explosie van oogstbedrijvigheid, die het onbetwiste hoogtepunt van de zomer brengt. Met zwaailichten over de binnenwegen racende combines, het geluid van de onuitputtelijke stroom graankorrels die vanuit de buik van de machine op de wachtende kar wordt gestort, het stof van tarwe en stro dat in je kleren en je haar blijft hangen, het prikken van de stoppels in je enkels en kuiten als je het waagt in korte broek en op sandalen het net kaalgeschoren land op te stappen.

  Op het moment dat ik dit stukje tik valt er een sappige zomerbui. Dikke druppels, die de combines nog zeker een paar dagen op stal houden. Alle lagers gesmeerd, de dieseltanks tot de nok toe gevuld. Er hangt weersverbetering in de lucht. Heerlijk, de zomer staat nog steeds op springen.