article
1.6350718
Wat waren we blij, een paar jaar geleden. Groot nieuws: Zeeland behoudt de Intercity.
Onder stoom
Wat waren we blij, een paar jaar geleden. Groot nieuws: Zeeland behoudt de Intercity.
http://www.pzc.nl/extra/columns/columns-jan-van-damme/onder-stoom-1.6350718
2016-09-07T05:00:00+0000
http://www.pzc.nl/polopoly_fs/1.5598367.1473765733!image/image-5598367.jpg
Middelburg,Spoorwegverkeer,Column,hermes
Columns Jan van Damme
Home / Extra / Columns / Columns Jan van Damme / Onder stoom

Onder stoom

Foto's
1
Reacties
Reageer
  Wat waren we blij, een paar jaar geleden. Groot nieuws: Zeeland behoudt de Intercity.
  Bij mij groeit het gevoel dat we ernstig gepiepeld worden.

  Ja ja. Sindsdien zien we vanuit onze coupé hoe hard het gras groeit op elk verlaten dorpsperron. De stoomtrein meer dan honderd jaar geleden railde net zo snel tussen Vlissingen en Bergen op Zoom als de dubbeldekker van vandaag.

  Is het typisch Zeeuws? Bij mij groeit in dat soort gevallen het gevoel dat we ernstig gepiepeld worden door randstedelijke autoriteiten. In de trant van 'ach joh, ze kennen daar toch niet het verschil tussen een stoptrein en een Intercity'.

  Afgelopen week gooiden de spoorbeheerders een flinke scheut wasbenzine op mijn nog immer smeulende achterdocht. Er reden geen treinen tussen Goes en Vlissingen, omdat Prorail aan het spoor zou werken. Inderdaad, zóu werken, want het feest ging niet door, de werkzaamheden moeten nog worden aanbesteed. Helaas, Prorail had de NS niet ingelicht over het uitstel, zodat er toch niet kon worden getreind.

  Foutje, bedankt.

  Ik ben al jaren lang een fervente mijder van het openbaar vervoer. Als ik al eens de trein pak zit ik - als er een plaats vrij is - in een volle, plakkerige en lawaaiige wagon en kom ik te vaak tijdens de rondvraag aan.

  Dan liever in de file.

  De recente perikelen zijn geen reclame voor het spoor, uiteraard. Ook niet voor al die goed betaalde meneren en mevrouwen, die geacht worden de treinen in heel het land, dus ook in Zeeland, volgens een strak schema heen en terug te laten rijden. Vanuit de Abdij in Middelburg was de reactie voorspelbaar: 'Dit was eens maar nooit meer'.

  Gelooft u het? Wij zijn de provincie waar anderhalve man en een paardenkop wonen. En we leven in de 19e eeuw. In het beste geval blazen we stoom af. Op stoom komen we nooit.