article
1.6188022
De achterste as draait mee! Dat had ik bij een bus nog nooit gezien.
Naar het Rijks
De achterste as draait mee! Dat had ik bij een bus nog nooit gezien.
http://www.pzc.nl/extra/columns/columns-jan-van-damme/naar-het-rijks-1.6188022
2016-07-13T05:00:00+0000
http://www.pzc.nl/polopoly_fs/1.5598367.1473765733!image/image-5598367.jpg
Museum,Rijksmuseum,Column,hermes,Vlissingen
Columns Jan van Damme
Home / Extra / Columns / Columns Jan van Damme / Naar het Rijks

Naar het Rijks

Foto's
1
Reacties
Reageer
  De achterste as draait mee! Dat had ik bij een bus nog nooit gezien.

  Bij een vrachtwagenoplegger, daar kende ik het fenomeen wel. Als je zo'n oplegger ziet manoeuvreren hoor je de achterste bandenstellen knarsen op het asfalt of in het grind. Dat ook een bus met dubbele as zo'n paar meesturende achterwielen had, was nieuw voor me. Het met een Zeelandbrug gepimpte busvoertuig, waarmee we afgelopen zaterdag met ruim vijftig PZC-lezers het Rijksmuseum in Amsterdam aandeden, was er zo een. Onze chauffeuse Linda kon lekker kort door de bocht sturen.

  Dat was ook nodig. In Amsterdam hadden ze even meer oog voor het EK Atletiek dan voor een groep Zeeuwse museumbezoekers. En altijd die Amsterdamse fietsers, die met bel en zonder rem op pad gaan. We konden gelukkig naast het Museumplein parkeren. Bedrijvige tribuneopbouwers maakten van het wandelingetje naar het Rijks nog een kruip- door-sluip-door, langs hekken en tribunes en over kabelgoten.

  Tijdens de rondleiding heb ik de Zeeuwse vlag gehesen. In de 17e eeuw lieten we niet over ons lopen. De museumzalen rond de Nachtwacht getuigen daarvan. Natuurlijk met de enige echte Michiel en de broertjes Evertsen. Vooral de spiegel van de Royal Charles, het Engelse vlaggenschip dat bij Chatham werd veroverd, maakt indruk, altijd weer. Ook het leren vest van Hendrik Casimir met het kogelgat in het rugpand, streelt onze Zeeuwse ziel. Hij droeg het toen een snode Spanjaard hem in 1640 bij Hulst van zijn paard schoot.

  Wij hebben er gestaan, als een stukje verenigd Zeeland. In Amsterdam heb je dat gevoel eerder.

  Je schrijft er toch wel een stukje over, vroegen mijn reizigers.

  De volgende keer neem ik asperges mee. Met een knipoog naar het schilderij én de servetten van onze Zeeuw Adriaen Coorte. Die laatste kun je kopen.