article
1.6253733
Ik voorspelde het vorige week al: het zoemt, het gonst, het ronkt, het gromt, het stuift.
Het gonst
Ik voorspelde het vorige week al: het zoemt, het gonst, het ronkt, het gromt, het stuift.
http://www.pzc.nl/extra/columns/columns-jan-van-damme/het-gonst-1.6253733
2016-08-10T05:00:00+0000
http://www.pzc.nl/polopoly_fs/1.5598367.1473765733!image/image-5598367.jpg
Middelburg,Vakantie,Column,hermes
Columns Jan van Damme

Het gonst

Foto's
1
Reacties
Reageer
    Ik voorspelde het vorige week al: het zoemt, het gonst, het ronkt, het gromt, het stuift.

    Alle boeren, alle loondorsers zijn massaal uitgerukt. De tarweprijs mag dan niet je van dat zijn en het aantal kilo's is misschien ook niet om over naar huis te schrijven: de tarweoogst moet nu naar binnen. Gisterochtend viel er een spat regen, maar dat was te weinig om het leger combines en stropersen het zwijgen op te leggen.

    Tegenwoordig zie ik al die bedrijvigheid van een afstandje aan. Natuurlijk roepen al die ronkende tractoren en bonkende balenpersen nostalgische gevoelens op. Ik groeide op in de eeuw dat er nog geen vragen werden gesteld over vakantie en bijverdiensten. Bij mij thuis was de zomer de tijd van het stro. Mijn vader kocht in West-Zeeuws-Vlaanderen stro op bij de boeren, die gerst en tarwe hadden staan. Zo gauw het droog genoeg was, trokken we met tractoren en een balenpers in het kielzog van de combine over het land. 'Geen regen, geen rust', dat was het adagium. Met andere woorden: zo lang het weer het toeliet bleven we in touw.

    Toevallig heb ik gisteren voor het eerst sinds jaren weer eens een partijtje getennist. Die sport is voor mij onlosmakelijkverbonden met het stroseizoen. Ik was een verwoed tennisser in de tijd dat de rackets nog van nobel hout werden gebogen en gelijmd. Maar ik kon me pas in het gravelstrijdperk begeven als de zomer Zeeuws nat was. Zo gauw het weer opklaarde en de strohalmen kraakten werd ik op het stoppelveld verwacht. Balen stro op een rijtje leggen, eindeloos, van binnendijk tot binnendijk. En later, toen ik het chaufferen onder de knie had, werd ik de vaste voorladerchauffeur die hele pakketten stro in één keer op een vrachtwagen deponeerde.

    Vandaar dus dat ik de zomeroogst nog altijd met extra belangstelling volg. En tennis een 'guilty pleasure' is gebleven.