article
1.6108591
Soms word je met je neus op de Zeeuwse feiten gedrukt.
Gekleurd
Soms word je met je neus op de Zeeuwse feiten gedrukt.
http://www.pzc.nl/extra/columns/columns-jan-van-damme/gekleurd-1.6108591
2016-06-15T05:00:00+0000
http://www.pzc.nl/polopoly_fs/1.5598367.1473765733!image/image-5598367.jpg
Middelburg,Cultuur,Column,hermes
Columns Jan van Damme

Gekleurd

Foto's
1
Reacties
Reageer
  Soms word je met je neus op de Zeeuwse feiten gedrukt.

  Lekker is dat. Het overkwam me afgelopen week drie keer. Drie keer in zeven dagen een moment dat ik dacht: Zeeland? Oké!

  Het begon met het fotoboek van Eugène de Kok en zijn mannen. Beelden van alledaags Zeeland, gesorteerd op kleur. Meekraprood, brandingwit, helmgrasgroen - je proeft de tinten bijna als je ze uitspreekt. Door het boek is het net of je een multicolourbril krijgt opgezet. Vanochtend zag ik opeens zo veel tinten groen in de wei en akkers langs mijn Brigdamse Pad, dat ik me de keuzestress van de koeien kon voorstellen.

  De tweede blikopener was een cadeautje van schilder Theo Jordans in Groede. Hij zet daar bij de Nieuwkerkse Kreek al 25 jaar zijn ezel op in een eeuwenoud weitje. Zo'n honderd aquarelachtige werken heeft hij van die drinkput, die struiken en die luchten gemaakt. Er gebeurt daar niks, het is er stil als je het wuiven van het gras en het gekwinkeleer van alles wat vleugels heeft niet meetelt. Theo bivakkeert er nu en dan een hele dag. Tussen de middag doet hij een dutje. Een powernap: een krachttuk in goed Zeeuws.

  Eind vorige week belden ze uit Rotterdam, van het architectuurinstituut. Of ik een blik wilde werpen in hun gebonden overzicht van de deltawerken. Dat wilde ik. Zandkreekdam, Brouwersdam, Grevelingendam, Oosterscheldekering, Bathse Spuisluis. We weten het allemaal wel, maar zo bij elkaar en met een massa luchtfoto's: WAUW. Dat is toch maar onze provincie waar zee en land zich naar onze luimen hebben gevoegd.

  Nou ja, voor dit moment dan toch.

  Niks te klagen, deze week?

  Wat zal ik zeggen.

  Ik ga een vissersparaplu kopen, en een klapligstoel.

  Mijn Zeeuwse zomer kan niet meer kapot.