article
1.6250934
Verslaggevers van de PZC gaan tegenwoordig niet meer langs bij echtparen die zestig jaar getrouwd zijn.
Pottertjes
Verslaggevers van de PZC gaan tegenwoordig niet meer langs bij echtparen die zestig jaar getrouwd zijn.
http://www.pzc.nl/extra/columns/columns-ernst-jan-rozendaal/pottertjes-1.6250934
2016-08-09T05:00:00+0000
http://www.pzc.nl/polopoly_fs/1.4165071.1471324138!image/image-4165071.jpg
Middelburg,Jubileum,Feest,Column,hermes
Columns Ernst Jan Rozendaal

Pottertjes

Foto's
1
Reacties
Reageer
  Verslaggevers van de PZC gaan tegenwoordig niet meer langs bij echtparen die zestig jaar getrouwd zijn.

  Bij uitzondering treft u vandaag toch een stukje aan over een diamanten huwelijk, want deze column wijd ik aan mijn schoonouders.

  Niet om te vertellen dat Leo zijn Anny voor het eerst sprak omdat hij haar opwachtte na afloop van de meisjesclub van de Middelburgse kerk, of dat Anny haar baantje bij houthandel Alberts opzegde toen ze hem haar jawoord gaf, of dat Leo jarenlang 's avonds cursussen volgde, zodat hij de timmermanssteiger waarop hij stond te verkleumen kon verruilen voor een plek voor de klas.

  Nee, ik ga het over Pottertjes hebben. U weet wel, die kleine dropjes, nog geen halve centimeter groot, verfrissend voor de keel en een beetje bitter op de tong. 'Voor rokers, zangers en sprekers', luidde ooit de reclameslogan.

  Mijn schoonouders roken niet, zingen alleen in de kerk en hebben nooit het hoogste woord, maar al zeker dertig jaar nemen ze 's avonds een Pottertje. Oerdegelijk, oud en vertrouwd, een sterk merk; de vergelijkingen liggen voor de hand. Je bent eraan gewend dat ze er altijd zijn, dus wat zal je ze missen als dat niet zo is.

  Laat dat nou net zijn wat er met die Pottertjes gebeurde. Een paar weken geleden waren ze ineens niet meer verkrijgbaar. Op de toonbank van het benzinestation, in de schappen van de drogist, nergens was dat zwartmetalen doosje waarin je de verkleefde dropjes zo lekker kan losrammelen nog te bekennen.

  De hele familie ging naar Pottertjes uitkijken. 'Als je ze ziet: meteen kopen!', was het devies. Sinds vorige week liggen ze weer in de winkel, ontdekte nicht Lize. Kordaat kocht ze een hele stapel. Met een strik erom kregen opa en oma ze cadeau. Een gebaar dat ze, vermoed ik, nog meer waarderen dan het bezoek gisteren van de locoburgemeester. En tot de platina bruiloft zijn hun kelen gesmeerd. Je bent eraan gewend dat ze er altijd zijn