article
1.6185034
Opmerkelijk dat uitgerekend CDA'er Sybrand Buma ervoor pleit de dienstplicht weer in te voeren.
Dienstplicht
Opmerkelijk dat uitgerekend CDA'er Sybrand Buma ervoor pleit de dienstplicht weer in te voeren.
http://www.pzc.nl/extra/columns/columns-ernst-jan-rozendaal/dienstplicht-1.6185034
2016-07-12T05:00:00+0000
http://www.pzc.nl/polopoly_fs/1.4165071.1471324138!image/image-4165071.jpg
Middelburg,Leger,Column,Dienstplicht,hermes
Columns Ernst Jan Rozendaal

Dienstplicht

Foto's
1
Reacties
Reageer
  Opmerkelijk dat uitgerekend CDA'er Sybrand Buma ervoor pleit de dienstplicht weer in te voeren.

  Volgens hem zou dat goed zijn om raddraaiers normen en waarden bij te brengen. Is dat niet de taak van ouders? Het is toch het CDA dat het gezin altijd de hoeksteen van de samenleving noemt?

  Sinds 1997 wordt niemand meer opgeroepen om in het leger te dienen. Buma had ongeveer van mijn lichting kunnen zijn - 1988 - maar hij werd afgekeurd. Slappe knieën, geloof ik. Zo'n plan kan ook alleen maar komen van mensen die zelf nooit in dienst zijn geweest. Dat geldt ook voor de 62 procent van de Nederlanders die het volgens opiniepeiler Maurice de Hond een goed idee vinden.

  Na de basisschool komen aanstaande chirurgen en vrachtwagenchauffeurs elkaar nooit meer tegen, is de theorie die Buma onlangs in deze krant ontvouwde. Als afgestudeerd Neerlandicus werd ik vrachtwagenchauffeur bij een Van Heutsz-compagnie. Kenners weten dat daar juist de raddraaiers werden gedumpt. De soldaten van Van Heutsz bewaakten militaire objecten en werden om de haverklap op bivak gestuurd, want als ze eventjes niets te doen hadden, zetten ze de kazerne op zijn kop.

  Chauffeurs als ik waren vaak oefenvijand. Midden in de nacht verschansten we ons in camouflagekleding in het bos, een beetje zoals dat 15-jarige jongetje afgelopen weekend op het strand bij Westkapelle. Spanden we struikeldraden, zodat de de drager van de MAG - een twaalf kilo wegend machinegeweer - bijna zijn nek brak. Of scheurden we 's nachts in een Volkswagenbusje rond een fort, de zijdeur open en lekker losse flodders schietend met onze UZI's, zoals we destijds het A-team op televisie zagen doen.

  Ik heb in mijn leven zelden zoveel lol gehad als toen, maar het was een weggegooid jaar. Om dat te weten moet je wel in dienst zijn geweest.