article
1.6449802
Ik kijk al maanden uit naar vandaag. De datum staat omcirkeld in mijn agenda. Want Born to run verschijnt, de autobiografie van Bruce Springsteen.
Bazenboek
Ik kijk al maanden uit naar vandaag. De datum staat omcirkeld in mijn agenda. Want Born to run verschijnt, de autobiografie van Bruce Springsteen.
http://www.pzc.nl/extra/columns/columns-ernst-jan-rozendaal/bazenboek-1.6449802
2016-09-27T05:30:00+0000
http://www.pzc.nl/polopoly_fs/1.6384051.1473765914!image/image-6384051.jpg
Middelburg,Boek,Bruce Springsteen,Column,hermes
Columns Ernst Jan Rozendaal

Bazenboek

Foto's
1
Reacties
Reageer
  Ik kijk al maanden uit naar vandaag. De datum staat omcirkeld in mijn agenda. Want Born to run verschijnt, de autobiografie van Bruce Springsteen.
  Als het om Bruce gaat, ben ik nog even gek

  Zestien was ik toen ik kennismaakte met Darkness on the edge of town, in mijn ogen nog steeds het beste album met popmuziek dat ooit is gemaakt. Negentien was ik toen ik een nacht bivakkeerde in de Leidsestraat in Amsterdam om bij de Nieuwe Muziekhandel kaartjes te bemachtigen voor een concert dat hij gaf in Ahoy’. Zo ging dat toen.

  Afgelopen zomer zag ik The Boss en zijn beroemde E Street Band ook spelen, op een festival in België. Het deerde me niet dat het podium in Werchter stond en de parkeerplaats ongeveer in Torhout lag. Vol verwachting stond ik drie kwartier samengeperst in een bloedhete pendelbus en wandelde ik nog ruim een half uur naar het festivalterrein - ze kunnen daar wel iets leren van Concert at Sea. Opgetogen nam ik midden in de nacht dezelfde omslachtige route terug, na een geweldig concert dat bijna drie uur duurde. Als het om Bruce Springsteen gaat, ben ik nog even gek, wil ik maar zeggen.

  Een liedje als ‘The River’ is een roman in vijf minuten. Zo heeft Springsteen er zoveel gemaakt. En nu vertelt de - vind ik - beste tekstschrijver van de popmuziek zijn eigen verhaal in een pil van 500 bladzijden. De weinige critici die het boek al hebben gelezen vergelijken het met zijn marathonconcerten. Net zo opwindend, net zo overrompelend, net zo verrassend. Natuurlijk heb ik op voorhand een exemplaar besteld. Sorry, niet in de webshop van de PZC, want ik wil het in zijn eigen woorden lezen, in het Engels, niet in een met stoom en kokend water vervaardigde vertaling.

  Afgelopen vrijdag werd de bijbel uitgeroepen tot het belangrijkste boek aller tijden. Daar kan ik wel mee leven. Maar de komende weken even niet. Dan is Bruce baas boven baas.