article
1.6415359
Tot en met vandaag had Zeeland een ambassade in Den Haag.
Ambassade
Tot en met vandaag had Zeeland een ambassade in Den Haag.
http://www.pzc.nl/extra/columns/columns-ernst-jan-rozendaal/ambassade-1.6415359
2016-09-20T05:30:00+0000
http://www.pzc.nl/polopoly_fs/1.6384051.1473765914!image/image-6384051.jpg
Middelburg,Migratie,Begroting,Column,hermes
Columns Ernst Jan Rozendaal

Ambassade

Foto's
1
Reacties
Reageer
  Tot en met vandaag had Zeeland een ambassade in Den Haag.

  Dat winkelende Hagenezen die door de Lange Poten slenterden, het met Zeelandvlaggen aangeklede perscentrum Nieuwspoort eerder aanzagen voor een reisbureau is eigenlijk zo gek nog niet. Verre landen zijn vaak exotische vakantiebestemmingen. Bij veel ambassades kun je een visum aanvragen. Zeeland heeft al meerdere keren met een stand op de emigratiebeurs in Utrecht gestaan. Dus je moet niet raar opkijken als de doorsnee Nederlander denkt dat je misschien een visum nodig hebt om dat verre land in zee binnen te komen.

  Een ambassade is natuurlijk ook een vrijplaats. Vannacht droomde ik dat ik mijn toevlucht moest zoeken in de Zeeuwse ambassade in Den Haag, zoals Julian Assange van Wikileaks, die nu al jaren verblijft in de ambassade van Ecuador in Londen. De oorzaak was Deltaleaks.

  Elk jaar ligt de Miljoenennota te vroeg op straat. Ik droomde dat de feestbegroting die het kabinet Rutte vandaag tijdens Prinsjesdag presenteert - er zijn immers verkiezingen in aantocht - vol zit met cadeautjes voor de Zeeuwen.

  Een garantstelling van honderden miljoenen euro's om de kerncentrale in Borssele er weer bovenop te helpen, tientallen miljoenen voor een bètacollege in Middelburg, een forse extra bijdrage voor Zeeland uit het Provinciefonds, een sloot geld voor een Zeelandfonds waardoor alle adviezen van Jan Peter Balkenende kunnen worden uitgevoerd. En ik, als wakkere verslaggever, had de hand op die geheime stukken weten te leggen. Tot razernij van minister Henk Kamp, die me wilde laten gijzelen om het lek op zijn departement te achterhalen. Mijn enige uitweg was de Zeeuwse ambassade.

  Badend in het zweet schrok ik wakker. "Dromen zijn bedrog", probeerde mijn vrouw me gerust te stellen. Ze had gelijk. Die Zeeuwse bijlage bij de Miljoenennota bestaat natuurlijk niet. Minister Kamp wilde me laten gijzelen