Volledig scherm

Zeeuwse cover

Heeft u ook gekeken? Afgelopen zaterdag zond Omroep Zeeland de verkiezing van de beste Zeeuwse cover uit.

Wie het gemist heeft kan nog altijd op internet terecht.

Het is een gouden formule. Zeeuwse artiesten bewerken bekende popliedjes. De teksten worden niet zomaar in het dialect overgezet, in het beste geval wordt het ook echt een Zeeuws verhaal en dat op melodieën die in het collectieve geheugen zitten.

Jeroen 't Gilde leek me de verdiende winnaar. Hij coverde A horse with no name van America. De mogelijke verwijzingen naar drugsgebruik werden bij hem een trip door Zeeland. We reejen deur de polder op 'n pèrd zonder noam, ik stuukte d'r nog biena af. Vergeef me als import-Zeeuw eventuele fouten in de spelling.

Waarom blijft het maar bij één uitzending per jaar? Zeeuwse artiesten zouden dit toch veel vaker kunnen doen? Nou weet ik toevallig dat er een paar mooie Zeeuwse covers zitten aan te komen, op Slik, de soloplaat die Bløfbassist en -tekstschrijver Peter Slager later deze maand uitbrengt, zij het dat lang niet iedereen de liedjes zal kennen die hij heeft bewerkt.

Zelf luisterde ik dit weekend naar de nieuwe plaat van de Amerikaanse singer-songwriter Joe Henry, al meer dan twintig jaar een van mijn favorieten. Op Shine a light voert hij samen met de Engelse zanger Billy Bragg liedjes uit over de great American railroad. Ze stapten in Chicago in en toen ze 2.728 mijl verderop in Los Angeles uitstapten, hadden ze dertien spoorwegklassiekers opgenomen, in wachtkamers en op perrons.

Al luisterend ging mijn fantasie met me op de loop. Ik zag gerenommeerde Zeeuwse artiesten als Broeder Dieleman en Peter Slager deze liedjes onderhanden nemen en vertolken op stations als Krabbendijke en Rilland-Bath. Dan wíl je gewoon dat de intercity daar stopt. En sommige projecten hoeven niet te worden uitgevoerd om ze toch te hebben gehoord.

  1. Opvoeden
    column

    Opvoeden

    Ik las van de week dat een kwart van de Europese leiders kinderloos is. Nu Emmanuel Macron is aangetreden als president van Frankrijk staan aan het hoofd van de drie grootste Europese landen géén ouders, want Angela Merkel en Theresa May hebben nooit een eigen kind de borst of de fles gegeven. In Nederland hebben we de - voor zo ver wij weten - vrijgezelle en - voor zo ver wij weten -  kinderloze Mark Rutte. Niet echt een vader des vaderlands. Eerder ieders toffe jonge broertje.

Columns