Volledig scherm

Advertentie

Het is niet bekend of de Duitse componist Felix Mendelssohn Bartholdy (1809-1847) ooit in Zeeland is geweest. Het zou kunnen. Hij reisde veel en in 1836 dirigeerde hij zijn oratorium Paulus in Birmingham. Misschien nam hij wel in Vlissingen de boot naar Engeland. Wie zal het zeggen?

Het is wel zeker dat de geest van de Romantische componist de komende weken door Zeeland waart. Want ineens blijkt er een nieuw festival te bestaan, georganiseerd door de Koninklijke Oratorium Vereniging Middelburg (KOV), de Vlissingse Oratorium Vereniging (VOV) en het Vocaal Ensemble Cantare Goes, met medewerking van nog een flink aantal partijen. Onder de noemer Mendelssohn in Zeeland Muziekfestival worden tot en met 17 december op verschillende locaties op Walcheren zes concerten en drie lezingen gehouden.

Zondag mocht ik de opening presenteren. Niet alleen omdat mijn vrouw in de organisatie zit - in een hoekje als dit kun je dat gewoon bekennen - maar ook omdat de PZC Club, waar u als abonnee allemaal lid van bent, het festival ondersteunt.
Het leukste onderdeel vond ik de presentatie van de dirigenten Arno van Wijk en Pim Overduin. Zij lieten zien wat een heidense klus het is om oratoria als Paulus en Elias in te studeren met een groot koor en een flink orkest. Voor mij ziet de zangpartij van mijn vrouw er al uit als hogere wiskunde, maar de partituur van een dirigent, zo besefte ik, bevat helemaal een duizelingwekkend aantal noten om te kraken.

En dan te bedenken dat het festival Mendelssohn in Zeeland gedeeltelijk bovenop het reguliere programma van de amateurkoren komt. Honderden Zeeuwen die samenwerken om een extra inspanning te leveren in een tijd van culturele kaalslag omdat subsidies overal onder druk staan, daarvoor kan ik mijn column best eens in een advertentie veranderen.

  1. Opvoeden
    column

    Opvoeden

    Ik las van de week dat een kwart van de Europese leiders kinderloos is. Nu Emmanuel Macron is aangetreden als president van Frankrijk staan aan het hoofd van de drie grootste Europese landen géén ouders, want Angela Merkel en Theresa May hebben nooit een eigen kind de borst of de fles gegeven. In Nederland hebben we de - voor zo ver wij weten - vrijgezelle en - voor zo ver wij weten -  kinderloze Mark Rutte. Niet echt een vader des vaderlands. Eerder ieders toffe jonge broertje.

Columns