Volledig scherm
© ANP

Rutte verbreekt na zes jaar stilzwijgen op twitter voor reactie op Wilders

Mark Rutte heeft voor het eerst in bijna zes jaar een tweet verstuurd vanaf zijn persoonlijke twitteraccount. Hij deed dat vanochtend na het op televisie uitgezonden interview van PVV-leider Geert Wilders bij WNL op Zondag. ,,Nul procent, Geert. NUL procent. Het. Gaat. Niet. Gebeuren", stuurde de VVD-leider de wijde wereld in.

De premier, die doorgaans twittert (of voor zich laat twitteren) vanaf het account @MinPres dat bij zijn ambt hoort, verstuurde het bericht nu van zijn persoonlijke account. Het was zijn derde tweet sinds 2008 en de eerste in bijna zes jaar. Rutte reageert met het bericht op de uitspraken van Wilders in het televisie-interview.

De PVV-leider zei in het interview de politieke partijen die zijn partij nu al uitsluiten van eventuele samenwerking na de verkiezingen niet te geloven. ,,Je zet niet zomaar tweeënhalf miljoen mensen opzij'', liep Wilders vooruit op een triomf. ,,Dat zullen ze niet gaan doen."

,,Als de kiezer de PVV echt heel groot maakt – dertig of meer zetels – dan moeten ze wel”, aldus Wilders. Als politieke partijen de PVV dan uitsluiten, zijn zij volgens hem veroordeeld tot een coalitie van ‘vijf of zes partijen’. ,,Dat is zo instabiel, dat waardeert de kiezer ook niet.”

In aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen op 15 maart hebben verschillende partijen al aangegeven de PVV uit te sluiten bij de vorming van een eventuele coalitie. Rutte wilde daar aanvankelijk niet aan. Hij gaf eerder aan dat de kans heel klein was op regeren met de PVV, maar ook dat hij in principe geen partijen uitsluit. 

In het televisieprogramma Buitenhof ging hij in januari echter een stap verder door te melden dan de kans dat de VVD gaat regeren met de PVV nul is. Dat fragment twitterde Rutte vandaag opnieuw.

Wilders

Geert Wilders reageerde vandaag op zijn beurt via Twitter weer op de tweet van Rutte. 'De kiezers zijn de baas in dit land Mark. Voor HONDERD procent', berichtte de PVV-leider op het veelvuldig door hem gebruikte sociale medium

  1. Korpschef zet alles op alles om lek binnen politie naar GeenStijl op te sporen

    Korpschef zet alles op alles om lek binnen politie naar GeenStijl op te sporen

    Korpschef Erik Akerboom vindt het stuitend en onacceptabel dat informatie van de politie over de automobilist die in juni een aanrijding veroorzaakte bij Amsterdam CS is gelekt aan GeenStijl. Dat schrijft de hoogste politiebaas in een mail die naar alle medewerkers van de politie is gestuurd. ,,Er is alle reden om aan te nemen dat iemand uit onze organisatie deze informatie doelbewust aan GeenStijl heeft verstrekt."