Volledig scherm
Stemmen op Bonaire. © herman sieben

D66 grootste partij op BES-eilanden, voor CDA

D66 is in Caribisch Nederland met 26 procent van de stemmen de grootste partij geworden bij de Tweede Kamerverkiezingen. Dat meldt de afdeling Burgerzaken van Bonaire. Op Bonaire, Sint Eustatius en Saba werd het CDA (24 procent) de tweede partij. 

De opkomst was 23,46 procent, een fractie lager dan in 2012. De VVD, landelijk de grootste partij, behaalde 12 procent van de stemmen. GroenLinks haalde 9 procent binnen, de PvdA 7 en de SP 6 procent.

Met de resultaten van de BES-eilanden zijn alle stemmen van de verkiezingen bekend.

Bijzondere gemeente

De zogenoemde BES-eilanden hebben sinds 2010 de status van bijzondere gemeente van Nederland. Ook in 2012 mochten de eilandbewoners meedoen aan de Tweede Kamerverkiezingen. Bijna 15.000 mensen waren dit keer kiesgerechtigd.

Bekijk hieronder de verkiezingsuitslagen in Nederland terug.

  1. Vissen met Van Rooijen: Een zeedonderpad of een slijmvis?

    Vissen met Van Rooijen: Een zeedonderpad of een slijmvis?

    Verslaggever Jan Hoedeman gooit deze week zijn hengel uit met een recordhouder. Martin van Rooijen was met zijn 31 jaar de jongste staatssecretaris ooit in het kabinet Den Uyl. Hij kijkt met trots terug op die tijd. ,,Het waren hevige politieke omstandigheden. Ze kunnen nu leren dat het ook nog anders kan en ook nog met succes", zegt hij doelend op de huidige formatieonderhandelingen. De woordvoerder van Van Rooijen wist zelfs nog een visje uit het water te hengelen. Maar wat het is?