Volledig scherm
Alexander Pechtold. © Pim Ras Fotografie

D66 belooft onderwijs 4,5 miljard: conciërges en kleine klassen

D66 wil 4,5 miljard euro beschikbaar stellen voor verbetering van het onderwijs en voor innovatie. Dat zegt partijleider Alexander Pechtold in een interview met deze krant.

Volgens D66-lijsttrekker Pechtold is het geld nodig om klassen te verkleinen en kinderen met leerachterstanden te helpen. Ook moet het werk van leraren aantrekkelijker worden. Zij dienen minder tijd kwijt zijn aan administratief werk en juist aandacht te kunnen besteden aan de kwaliteit van hun lessen. D66 wil alleen hiervoor al 1 miljard euro uittrekken.

Pechtold denkt dat dit op termijn het lerarentekort kan ondervangen. ,,De meeste leraren klagen niet als eerste over hun salaris, maar over te weinig tijd en ruimte voor hun beroep. Als we het vak aantrekkelijk maken, gaat dat effect geven.'' De D66-leider ziet een groeiende tweedeling in het onderwijs tussen kinderen uit welvarende gezinnen en die uit minder vermogende. ,,Het is bijna overerfelijk. Als je in het verkeerde postcodegebied geboren wordt, sta je al achter. Hebben je ouders een taalachterstand, dan hebben hun kinderen helemaal een probleem. Daarom willen we voorschoolse lessen en 'maatwerk' voor achterstandsleerlingen én toptalenten. Er wordt nu gewoon te weinig gedaan.''

D66 pleit verder voor een conciërge op elke basisschool, zodat die taken van de leerkrachten kan overnemen. Klassen mogen maximaal uit 24 leerlingen gaan bestaan en D66 wil dat peuters van 2,5 jaar meer voorschoolse les krijgen om leerachterstanden tegen te gaan. Ook wil de partij 100 miljoen euro uittrekken om mbo'ers langer te laten doorleren. Daarnaast moet de OV-studentenkaart zeven dagen per week geldig worden. Dat kost 200 miljoen euro. 

  1. Kelly Family verbijsterd door veiling van 'hun' tourbus

    Kelly Family verbijsterd door veiling van 'hun' tourbus

    Op veilingsite Catawiki kon je tot vanmiddag bieden op een bus die van The Kelly Family geweest zou zijn. De site heeft de advertentie verwijderd nadat band- en familielid Joey Kelly tegen de Duitse krant Bild en op Facebook zei dat het niet om een echte Kelly Family-bus gaat, maar om een geheel ander exemplaar. Volgens hem is de echte bus inmiddels weer familiebezit, na een tijd bij een handelaar gestaan te hebben. De huidige eigenaar van de bus blijft bij zijn verhaal, maar momenteel zal hij hem niet kunnen verkopen op Catawiki.