Volledig scherm
Nederlandse bestuurders hoeven geen boete te verwachten als ze met een oude auto Antwerpen binnen rijden. © ANP

Nederlanders vrijuit in Antwerpse milieuzone

Nederlanders met oudere auto's hoeven voorlopig niet te vrezen dat ze een boete krijgen als ze de milieuzone van Antwerpen inrijden. Hun gegevens mogen niet worden doorgegeven.

Met de federale overheid in België is een verdrag gesloten over de uitwisseling van persoonsgegevens, maar niet met Vlaanderen. De Vlaamse overheid zegt aan een oplossing te werken.

Sinds 1 februari geldt in een groot deel van Antwerpen een zogeheten lage-emissiezone, die taboe is voor oudere diesel- en benzineauto's. Vanaf 1 maart moeten overtreders 125 euro afrekenen, maar dat geldt dus niet voor Nederlanders. Ook Fransen gaan vooralsnog vrijuit.

Kinderziekten

Dat is het gevolg van miscommunicatie tussen de overheden, zegt de Antwerpse wethouder van Leefmilieu Nabilla Ait Daoud in de Gazet van Antwerpen. Zij spreekt van kinderziekten.

Dagelijks worden in Antwerpen ongeveer 3000 Nederlandse auto's geregistreerd via nummerplaatherkenning. Hoeveel van hen de lokale milieuregels overtreden is onbekend.

  1. Kijk live mee met de totale zonsverduistering in de VS

    Kijk live mee met de totale zons­ver­duis­te­ring in de VS

    Noord-Amerika is op dit moment getuige van een bijzonder astronomisch fenomeen, namelijk een totale zonsverduistering. Tijdens een eclips staat de maan tussen de zon en de aarde, waardoor het licht van de zon wordt tegengehouden. Zonsverduisteringen komen gemiddeld één keer per driehonderd jaar op dezelfde plaats voor. In Nederland pas weer in oktober 2135. Niemand die nu leeft gaat dat nog meemaken. Hengeloër Arthur Wiegman is daarom naar de VS afgereisd.