Wie extra kosten heeft gemaakt, kan nu nagaan of daar vergoeding voor gekregen kan worden.
Volledig scherm
Wie extra kosten heeft gemaakt, kan nu nagaan of daar vergoeding voor gekregen kan worden. © anp

Vergoeding na problemen met persoonsgebonden budget

Mensen die extra kosten hebben gemaakt vanwege de problemen met het persoonsgebonden budget (pgb) voor zorg, kunnen vanaf 1 maart een vergoeding aanvragen.

De compensatie is bedoeld voor houders van een pgb en pgb-zorgverleners die extra kosten hebben gemaakt doordat de Sociale Verzekeringsbank in 2015 te laat betaalde, meldde het ministerie van Volkgezondheid vandaag bekend. 

Op de website www.compensatieregelingpgb.nl kunnen betrokkenen nagaan of zij voor de vergoeding in aanmerking komen. De vergoeding kan tot 1 juni worden aangevraagd.

De problemen ontstonden toen in 2015 de betaling van het pgb veranderde. Budgethouders ontvingen niet langer geld op hun rekening, waardoor zorgverleners niet altijd op tijd zijn betaald. Dat leidde tot hinder, stress en ongemak bij budgethouders en hun zorgaanbieders. Een deel van hen heeft bovendien extra en soms aanzienlijke kosten moeten maken, aldus het ministerie.

  1. 'Ze slikte niet zomaar pillen, er zijn jaren overheen gegaan  '

    'Ze slikte niet zomaar pillen, er zijn jaren overheen gegaan '

    Marianne heeft door depressies een moeilijk leven gehad. Ruim 15 jaar geleden, ze was toen 36 jaar, maakte ze na een jarenlange strijd een einde aan haar leven. Haar doodswens deelde ze met twee mensen: haar moeder en beste vriendin. Voor haar moeder liet ze zelfs audioboodschappen achter. Vanavond om 21.00 uur is het verhaal van Marianne te horen in de radiodocumentaire 'Het leven voorbij' op NPO Radio 1. Wij gingen alvast in gesprek met Wilma Kooijman, de beste vriendin van Marianne.