Volledig scherm
Verzamelde rubberkorrels op een voetbalveld van kunstgras. © ANP

Ggd's: velden met rubberkorrels zijn veilig

Sporten op kunstgrasvelden met rubberkorrels is veilig. De risico's zijn zo klein dat er verantwoord kan worden gevoetbald. Dat zegt GGD GHOR, de koepelorganisatie van ggd's in een reactie op een uitzending van Zembla, eerder deze week.

In de uitzending werd gemeld dat de stoffen in de rubberkorrels misschien toch gezondheidseffecten hebben. Onderzoekers zeiden dat na tests met zebravisjes en zebravisembryo's in water waarin de korrels hadden gelegen. Daaruit bleek dat de embryo's doodgingen en de visjes gedragsverandering vertoonden.

Dat onderzoek is nog lang niet ver genoeg gevorderd om uitspraken over onveiligheid te rechtvaardigen, aldus GGD GHOR. De dienst vindt het jammer dat er nu door een academische discussie mogelijk toch weer maatschappelijke onrust ontstaat, terwijl dat niet nodig is.

  1. Kelly Family verbijsterd door veiling van 'hun' tourbus

    Kelly Family verbijsterd door veiling van 'hun' tourbus

    Op veilingsite Catawiki kon je tot vanmiddag bieden op een bus die van The Kelly Family geweest zou zijn. De site heeft de advertentie verwijderd nadat band- en familielid Joey Kelly tegen de Duitse krant Bild en op Facebook zei dat het niet om een echte Kelly Family-bus gaat, maar om een geheel ander exemplaar. Volgens hem is de echte bus inmiddels weer familiebezit, na een tijd bij een handelaar gestaan te hebben. De huidige eigenaar van de bus blijft bij zijn verhaal, maar momenteel zal hij hem niet kunnen verkopen op Catawiki.