Microscopische opname van de mrsa-bacterie.
Volledig scherm
Microscopische opname van de mrsa-bacterie.

ZRTI onderzoekt 250 patiënten op MRSA-bacterie

VLISSINGEN - Het Zuidwest Radiotherapeutisch Instituut (ZRTI) heeft ongeveer 250 patiënten opgeroepen om zich te laten testen op besmetting met de MRSA-bacterie. Het instituut wil daarmee het zekere voor het onzekere nemen. Het gaat om mensen die mogelijk in contact zijn geweest met een medewerker van het ZRTI, bij wie vorige week besmetting met de 'ziekenhuisbacterie' is vastgesteld.

De medewerker was op beide locaties van het ZRTI, zowel in Vlissingen als in Roosendaal, actief.

"We hebben 250 patiënten een brief gestuurd met het aanbod een kweek af te nemen", zegt directeur Tanja Snijders. "Dat wil zeker niet zeggen dat ze allemaal besmet zijn, wel dat we zorgvuldig omgaan met MRSA. We doen dit vooral uit voorzorg."

De kweek kan zowel vandaag als vrijdag worden afgenomen. "De uitkomsten zijn binnen vijf dagen bekend", zegt Snijders. De kans is niet denkbeeldig dat in enkele gevallen MRSA wordt geconstateerd. "Normaal is één procent van de bevolking al drager van de bacterie. Iemand kan dus best positief blijken zonder dat diegene met onze medewerker in contact is geweest."

Het ZRTI kreeg dinsdag enkele tientallen telefoontjes, zegt Snijders. "Het gaat vooral om praktische zaken - zoals mensen die niet op de voorgestelde data kunnen - dan dat men inhoudelijke vragen heeft."

  1. De belangrijkse nominaties voor een felbegeerde Oscar
    ACADEMY AWARDS

    De belangrijkse nominaties voor een felbegeerde Oscar

    In het Dolby Theater in Hollywood worden vannacht voor de 89ste keer de Oscars (Academy Awards) uitgereikt. De prestigieuze filmprijzen worden toegekend in een groot aantal categoriën waarvan de belangrijkste zijn: Beste Film, Beste Acteur, Beste Actrice en de beste mannelijke en vrouwelijke bijrollen. Het met grote sterren overspoelde glitter- en glamourspektakel is vannacht vanaf 02.30 uur in Nederland te volgen via de zender Net5. Dit zijn de voornaamste nominaties.