ZorgSaam in Terneuzen
Volledig scherm
ZorgSaam in Terneuzen © Guido van der Heijden

ZorgSaam: van dikke onvoldoende naar een 8

TERNEUZEN - Vorige keer haalde ZorgSaam Zeeuws-Vlaanderen nog een dikke onvoldoende in de financiële stresstest voor ziekenhuizen. Nu hoort de organisatie bij de toppers. Het Admiraal de Ruyter Ziekenhuis (ADRZ) zit nog altijd in de gevarenzone.

Accountants- en adviesbureau BDO vergelijkt jaarlijks de financiële positie van alle ziekenhuizen in het land. De Zeeuwse organisaties zaten in zwaar weer en dat was zichtbaar in de 'stresstest'. Beide scoorden over 2013 een 3,5 en over 2014 respectievelijk een 2 en een 1.

Cijfers

Op basis van de cijfers over afgelopen jaar schiet ZorgSaam in één keer omhoog naar een 8. Het ADRZ blijft nog steken op een 4 en is daarmee een van de vijftien ziekenhuizen in het land die financieel onvoldoende presteren.

,,Het is mooi om bevestigd te zien dat we financieel de zaak weer op orde hebben", zegt Arjan Verstijnen, hoofd planning en control bij ZorgSaam. ,,We hebben een heel diepe, maar korte crisis gehad. Dat we nu hoog staan is mooi, maar het belangrijkste is dat we financieel weer gezond zijn en die koers ook kunnen vasthouden."

Niet verrast

Het ADRZ is niet verrast over de onvoldoende, zegt woordvoerder Dick Bosscher. ,,Het laat zien waar we vandaan komen. Inmiddels is er een duidelijke verbetering zichtbaar. We verwachten dit jaar in de plus uit te komen."

  1. Moet Helma binnenkort haar kangoeroes afstaan?

    Moet Helma binnenkort haar kangoeroes afstaan?

    Vanaf 1 juli mogen 153 soorten huisdieren niet meer worden gehouden. Het ministerie van Economische Zaken heeft een 'zwarte lijst' opgesteld, met daarop zoogdieren als de oostelijke grijze reuzenkangoeroe, de gestreepte jakhals en de Amerikaanse eland. Tegenstanders van het dierenverbod zijn niet blij met de plannen en bieden verzet. Een van die bijzondere dierenliefhebbers is Helma van Dijk uit Elst. Op een oude manege houdt zij 20 kangoeroes en walibi's. ,,Het is een uitdaging om voor zulke dieren te zorgen. Ze spelen een grote rol in mijn leven.’’