Volledig scherm
Groefwier. © Waterschap Scheldestromen

Zeldzaam groefwier groeit weer op de dijk bij Sint-Annaland

SINT-ANNALAND - Het zeldzame en kwetsbare groefwier groeit weer op de dijk bij Sint-Annaland. Dat laat het waterschap weten.

Na de dijkversterking in 2015 heeft het schap zevenhonderd oude basaltblokken die begroeid waren met dit wier teruggeplaatst. Uit onderzoek is nu gebleken dat het plantje ook weer groeit.

Groefwier komt in Nederland alleen voor op enkele plaatsen in de Oosterschelde. Het is een soort bruinwier dat van oorsprong groeit op rotskusten.

Technieken

In 2014 zijn op kleine schaal technieken getest om te kijken hoe het groefwier kon worden behouden. Deze testen werden uitgevoerd bij de Zandkreek, Burghsluis en Sint-Annaland. Daaruit bleek dat het terugzetten van oude basaltblokken begroeid met groefwier de beste kans bood voor het in stand houden van dit zeldzame wier. Jonge groefwiertjes zijn nu ook gevonden op de nieuwe betonzuilen.

  1. Make-upartieste schildert bizarre optische illusies op eigen gezicht
    foto's

    Make-upartieste schildert bizarre optische illusies op eigen gezicht

    De Kroatische make-up- en bodypaintspecialiste Ines Kus heeft zich gespecialiseerd in optische visagie-illusies. Innanai, zoals ze zichzelf noemt, heeft inmiddels bijna 50.000 volgers op Instagram waar ze haar imposante vormen van geschilderd gezichtsbedrog etaleert. Volgens Kus doet ze soms bijna een halve dag over een veelal ingewikkelde metamorfose. Het resultaat is in de meeste gevallen verbazingwekkend. Eén van haar creaties: een extreem verdraaid hoofd. De artieste stelt dat alles wat ze post honderd procent echt is. ,,Er komt dus geen fotobewerking aan te pas.''