Volledig scherm
© Thinkstock

Zeeland in de pas met donorregistratie

Van de Zeeuwen boven de 12 jaar heeft 40.77 procent zich ingeschreven in het donorregister.

Goes, Kapelle en Schouwen-Duiveland lopen voorop. Daar kunnen Nederlanders aangeven wat er na hun dood met hun lichaam mag gebeuren. Twee op de vijf mensen hebben dat inmiddels gedaan. Goes, Kapelle en Schouwen-Duiveland steken iets boven het landelijk gemiddelde uit. Zeeland loopt in de pas met het landelijke beeld: twee op de vijf Nederlanders heeft zijn keuze laten vastleggen in het register. Er zijn vijf opties: toestemming geven voor orgaantransplantatie, toestemming geven met uitsluiting van bepaalde organen, geen toestemming geven, het besluit aan de nabestaanden overlaten of een aangewezen persoon laten beslissen.

Van de 43,70 procent Goesenaren die zich in het register inschreef, gaf 62,31 aan dat hun organen hergebruikt kunnen worden. In Kapelle registreerde 42,36 procent zich; 63,14 procent daarvan zei 'ja' tegen orgaandonatie. Schouwen-Duiveland telde 57,67 ja-registraties op een totaal van 42,04 geregistreerden. De week van 10 tot 16 oktober is Donorweek. Vrijwilligers, ambassadeurs en medisch professionals zetten zich in om Nederlanders over te halen hun keuze vast te leggen in het register. Op donderdag 13 oktober is er een gastles voor medisch personeel in het ADRZ in Goes.

  1. Moet Helma binnenkort haar kangoeroes afstaan?

    Moet Helma binnenkort haar kangoeroes afstaan?

    Vanaf 1 juli mogen 153 soorten huisdieren niet meer worden gehouden. Het ministerie van Economische Zaken heeft een 'zwarte lijst' opgesteld, met daarop zoogdieren als de oostelijke grijze reuzenkangoeroe, de gestreepte jakhals en de Amerikaanse eland. Tegenstanders van het dierenverbod zijn niet blij met de plannen en bieden verzet. Een van die bijzondere dierenliefhebbers is Helma van Dijk uit Elst. Op een oude manege houdt zij 20 kangoeroes en walibi's. ,,Het is een uitdaging om voor zulke dieren te zorgen. Ze spelen een grote rol in mijn leven.’’