Volledig scherm
De Markt in Middelburg. © Izaäk Verkeste

Zeeland heeft de meeste horeca van Nederland

VLISSINGEN - Zeeland heeft relatief gezien de meeste horecagelegenheden van Nederland.

Zeeuws-Vlaanderen heeft per 10.000 inwoners 57,7 café's, restaurants en hotels. Boven de Westerschelde zijn per 10.000 inwoners 55,3 horecagelegenheden te vinden. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek, die geanalyseerd zijn door bureau LocalFocus. Landelijk ligt het aantal eet-, drink- en slaapgelegenheden relatief veel lager dan in Zeeland: 33,7 per 10.000 inwoners.

In Zeeland, maar ook in de rest van het land, hebben consumenten de afgelopen tien jaar meer keus gekregen in de horeca: het aantal etablissementen is flink gegroeid. Zeeuws-Vlaanderen heeft dit jaar in totaal 640 café's, restaurants en hotels; in 2007 waren dat er 540. Boven de Westerschelde is het aantal horecagelegenheden gegroeid van 1275 in 2007 naar 1525 dit jaar.

Daling aantal kroegen

De toename van het aantal horecagelegenheden in Nederland is bijna helemaal toe te schrijven aan de stijging van het aantal restaurants: ruim 34 procent ten opzichte van 2007. Met de cafés gaat het minder goed. Zeeland telde er in 2007 nog 475, maar sindsdien is het aantal café's gedaald naar 390: een daling van 18 procent. Daarmee ging het aanbod Zeeuwse kroegen harder achteruit dan in de rest van het land. Landelijk bedroeg de daling namelijk 13 procent.

Het aantal Zeeuwse hotels is sinds 2007 gegroeid van 175 naar 240. De stijging was in Zeeuws-Vlaanderen groter (44 procent) dan in de rest van Zeeland (34 procent). Zeeland heeft relatief gezien ruim twee keer zoveel hotels als de rest van het land: landelijk zijn er 2,7 hotels per 10000 inwoners. In Zeeland zijn dat er ruim zes.

  1. Make-upartieste schildert bizarre optische illusies op eigen gezicht
    foto's

    Make-upartieste schildert bizarre optische illusies op eigen gezicht

    De Kroatische make-up- en bodypaintspecialiste Ines Kus heeft zich gespecialiseerd in optische visagie-illusies. Innanai, zoals ze zichzelf noemt, heeft inmiddels bijna 50.000 volgers op Instagram waar ze haar imposante vormen van geschilderd gezichtsbedrog etaleert. Volgens Kus doet ze soms bijna een halve dag over een veelal ingewikkelde metamorfose. Het resultaat is in de meeste gevallen verbazingwekkend. Eén van haar creaties: een extreem verdraaid hoofd. De artieste stelt dat alles wat ze post honderd procent echt is. ,,Er komt dus geen fotobewerking aan te pas.''