Volledig scherm
Welke voor- en achternamen zijn kenmerkend voor Zeeland.

ZB peilt: welke namen zijn écht Zeeuws?

VLISSINGEN - Welke voor- en achternamen zijn kenmerkend voor Zeeland? ZB Planbureau houdt daarover momenteel een peiling onder de Zeeuwse bevolking. Dat doet zij via het zogeheten ZBpanel (voorheen ZEEpeil), waarbij meer dan 1100 Zeeuwen aangesloten.

Recente enquêtes gingen onder meer over mantelzorg, horecabeleid en de ziekenhuiszorg in Zeeland. ,,We willen het panel niet alleen inzetten voor allerlei maatschappelijke problemen en zwaarwichtige onderwerpen, maar ook voor wat luchtigere thema's", zegt Ankie Smit, hoofd van ZB Planbureau.

De namenenquête is daar een eerste voorbeeld van. ,,We willen als ZB meer inzicht hebben in wat Zeeuwen als typisch Zeeuws ervaren", zegt Smit. ,,We zijn op dat spoor gezet door de PZC, die dat onderwerp wil uitdiepen. We gaan daarom dit soort thema's vaker bij de kop pakken."

De peiling naar Zeeuwse namen is inmiddels begonnen. De opzet is eenvoudig. Deelnemers wordt gevraagd maximaal vijf typisch Zeeuwse voornamen te noemen voor zowel jongens als meisjes en daarnaast, ook maximaal vijf, 'echte' Zeeuwse achternamen.

Eind deze maand zijn de resultaten bekend. ,,Aan de hand van de spreidingskaarten van het Meertens Instituut kunnen we later dit jaar kijken naar het daadwerkelijk voorkomen van de genoemde namen", zegt Smit.

Voor meer informatie over het ZBpanel kijk op zbpanel.nl . Deelname aan de namenenquête via het panel is niet meer mogelijk.

Wie zijn suggesties over typisch Zeeuwse voor- en achternamen toch kenbaar wil maken, kan dat doen door een mail te sturen aan: zbpanel@dezb.nl.

  1. Make-upartieste schildert bizarre optische illusies op eigen gezicht
    foto's

    Make-upartieste schildert bizarre optische illusies op eigen gezicht

    De Kroatische make-up- en bodypaintspecialiste Ines Kus heeft zich gespecialiseerd in optische visagie-illusies. Innanai, zoals ze zichzelf noemt, heeft inmiddels bijna 50.000 volgers op Instagram waar ze haar imposante vormen van geschilderd gezichtsbedrog etaleert. Volgens Kus doet ze soms bijna een halve dag over een veelal ingewikkelde metamorfose. Het resultaat is in de meeste gevallen verbazingwekkend. Eén van haar creaties: een extreem verdraaid hoofd. De artieste stelt dat alles wat ze post honderd procent echt is. ,,Er komt dus geen fotobewerking aan te pas.''