Aage Meines
Volledig scherm
Aage Meines © Wikimedia

Verkiezing van zondigste Zeeuw ooit

VLISSINGEN - Wie is de grootste Zeeuwse zondaar aller tijden? Via Facebook kan het publiek anderhalve maand lang kiezen uit moordenaars, oplichters en viezeriken uit heden en verleden. 

Misschien is het Volkert van der Graaf (1969), de moordenaar van Pim Fortuyn. Of de dronken dominee uit Vlissingen Johannes Gerobulus (1540-1606). Wat te denken van Aage Meinisz (1942-1985) - Aage M. - de bekende brandkastenkraker die zich uiteindelijk in Goes vestigde?

Op de facebookpagina 'Kies de zondigste Zeeuw aller tijden' staan 41 foute Zeeuwen beschreven, geselecteerd door de historici Peter Sijnke en Peter van Druenen en journalist Peter de Jonge.

Verhalenbundel

Op 10 september presenteren zij tijdens het festival Film by the Sea in Vlissingen het boek Zondige Zeeuwen. Dat is een vervolg op de succesvolle verhalenbundel Zondig in Zeeland uit 2011. Daarin waren verhalen verzameld van Zeeuwse auteurs, in het nieuwe boek gaat het om non-fictie. Levensbeschrijvingen van Zeeuwen door de eeuwen heen die op de een of andere manier een behoorlijk scheve schaats hebben gereden.

Verfilming

Diverse verhalen uit Zondig in Zeeland zijn verfilmd. De auteurs hopen dat dit ook gebeurt met Zondige Zeeuwen. De opbrengst van het boek gaat in ieder geval geheel naar jonge Zeeuwse filmers. Om de bundel, die wordt uitgegeven door het Paard van Troje in Goes, te promoten, is de Facebookverkiezing in het leven geroepen. Op 10 september wordt de zondigste Zeeuw bekendgemaakt.