Burgemeester Jan Lonink.
Volledig scherm
Burgemeester Jan Lonink. © Peter Nicolai

Terneuzen is geen veiligheidsrisicogebied meer

TERNEUZEN - De stad Terneuzen is vanaf zondagochtend 01.00 uur geen veiligheidsrisicogebied meer. Burgemeester Jan Lonink heeft besloten de maatregel, die op donderdag 8 september inging, niet te verlengen.

De aanwijzing van Terneuzen tot veiligheidsrisicogebied  hield in dat de politie binnen het gebied iedereen mocht fouilleren. Ook mocht ze voertuigen en bagagemiddelen doorzoeken op de aanwezigheid van wapens.

De maatregel werd vorige maand genomen, enkele uren nadat de Middelburgse rechtbank twee Terneuzenaren had vrijgesproken van poging tot moord op hun 28-jarige plaatsgenoot Juney Constansia.  De rechtbank oordeelde dat het bewijs tegen de Terneuzenaren R.B. (38) en P.M. (25) niet voldoende was om hen te veroordelen voor de poging tot liquidatie. Constansia overleefde de schietpartij, maar belandde wel in een rolstoel.

Na de vrijspraak wees burgemeester Lonink Terneuzen in eerste instantie voor 12 uur aan als veiligheidsrisicogebied. Later verlengde hij die termijn tot een maand. De maatregel werd genomen ter voorkoming van onrust in de binnenstad. Omdat zich sindsdien geen incidenten hebben voorgedaan, wordt de maatregel nu niet verder verlengd.

Politie in de Frederik van Eedenstraat in Terneuzen.
Volledig scherm
Politie in de Frederik van Eedenstraat in Terneuzen. © Guido van der Heijden
Het veiligheidsrisicogebied omvat heel Terneuzen
Volledig scherm
Het veiligheidsrisicogebied omvat heel Terneuzen © Gemeente Terneuzen
  1. Moet Helma binnenkort haar kangoeroes afstaan?

    Moet Helma binnenkort haar kangoeroes afstaan?

    Vanaf 1 juli mogen 153 soorten huisdieren niet meer worden gehouden. Het ministerie van Economische Zaken heeft een 'zwarte lijst' opgesteld, met daarop zoogdieren als de oostelijke grijze reuzenkangoeroe, de gestreepte jakhals en de Amerikaanse eland. Tegenstanders van het dierenverbod zijn niet blij met de plannen en bieden verzet. Een van die bijzondere dierenliefhebbers is Helma van Dijk uit Elst. Op een oude manege houdt zij 20 kangoeroes en walibi's. ,,Het is een uitdaging om voor zulke dieren te zorgen. Ze spelen een grote rol in mijn leven.’’