Volledig scherm
© stock.xchng

Tarweboeren hebben dubbelslecht seizoen

WEMELDINGE - Akkerbouwers moeten het dit seizoen al met veel lagere tarwe-opbrengsten doen. Ze krijgen er nu ook nog minder geld voor.

Coöperatie CZAV in Wemeldinge, dé afnemer van tarwe in het zuidwesten van Nederland, heeft de voorschotprijs voor maaltarwe deze week vastgesteld op 122,50 euro per duizend kilo, voor voertarwe op 115 euro en voor alle gerst op 105 euro, exclusief btw. Dat is 10 tot 15 euro minder per ton dan vorig jaar. De oogst ligt ook nog eens 15 tot 20 procent lager door de weersomstandigheden, met name het koude en natte voorjaar met weinig zonlicht.

Wereldmarkt

"Tarwe is een wereldmarkt", verklaart Ko Francke, adjunct directeur telerszaken bij de CZAV. "Wij moeten daar bij de vaststelling van de voorschotprijzen rekening mee houden." Zwaar weegt door dat de tarwe-opbrengsten in Oost-Europa, in landen rond de Zwarte Zee en de Verenigde Staten bovengemiddeld hoog zijn. Francke: "Terwijl de voorraad al groot was."

Tarwe is al jaren geen winstgevend gewas. Toch blijft het volgens Francke belangrijk voor de vruchtwisseling, om de grond rust te geven voor gewassen als aardappelen en uien die meer van de bodem vergen.

  1. De belangrijkse nominaties voor een felbegeerde Oscar
    ACADEMY AWARDS

    De belangrijkse nominaties voor een felbegeerde Oscar

    In het Dolby Theater in Hollywood worden vannacht voor de 89ste keer de Oscars (Academy Awards) uitgereikt. De prestigieuze filmprijzen worden toegekend in een groot aantal categorieën waarvan de belangrijkste zijn: Beste Film, Beste Acteur, Beste Actrice en de beste mannelijke en vrouwelijke bijrollen. Het met grote sterren overspoelde glitter- en glamourspektakel is vannacht vanaf 02.30 uur in Nederland te volgen via de zender Net5. Dit zijn de voornaamste nominaties.