Volledig scherm
© Thinkstock

Suikerunie voorziet lagere bietenoogst

DINTELOORD - De maandag begonnen bietencampagne zal door de schade in Oost-Brabant en Limburg korter duren dan normaal.

De Suikerunie schat 110 dagen in plaats van de gebruikelijke 120 tot 130 dagen. De bietenoogst valt dit jaar lager uit, ook in Zeeland. Maar waar het zuidwesten door regen en te weinig zon hooguit kampte met een matig groeiseizoen, liepen akkerbouwbedrijven in Zuidoost-Nederland in het voorjaar zware waterschade op. Door de hevige regenval verloren sommige boeren bijna al hun gewassen. "Er zijn er bij die helemaal geen inkomen hebben", zegt Gert Sikken, directeur agrarische zaken bij Suikerunie.

De suikerfabriek in Dinteloord ziet de oogst in Zeeland minder somber in dan agrariërs. Die ramen een opbrengst van 10.000 tot 12.000 kilo suiker per hectare. Volgens Sikken is die schatting aan de lage kant. "Wij gaan uit van 14.500 kilo suiker per hectare. Het wordt wel een iets mindere oogst."

  1. Omstanders maken foto's slachtoffer zelfdoding: Te triest voor woorden

    Omstanders maken foto's slachtoffer zelfdoding: Te triest voor woorden

    Voor persfotograaf Charles Mallo is het helder: slachtoffers van verkeersongevallen zet hij niet op de foto en al helemaal niet van mensen die zichzelf van het leven hebben beroofd. Toen jongeren dat zondagavond in Oss wel deden en stoer hun 'buit' lieten zien aan een groepje leeftijdsgenoten, besloot hij zijn ergernis te delen via Twitter: 'Te triest voor woorden'. Volgens de politie in Oss komen dit soort praktijken steeds vaker voor.