Volledig scherm
Getooid met gele petjes wachten de toeschouwers op Neeltje Jans op de aankomst van het Tourpeloton. © Johan van der Heijden

SGP veroordeelt nieuw lobby voor Tour de France

MIDDELBURG - De SGP is boos dat het dagelijks provinciebestuur nog een keer een etappe van de Tour de France naar Zeeland wil halen.

De partij wil geen gemeenschapsgeld uitgeven aan topsportevenementen. Afgelopen week liet gedeputeerde Jo-Annes de Bat weten dat hij met zijn collega Ben de Reu naar Frankrijk afreist om de banden met de Tourorganisatie warm te houden. In schriftelijke vragen zetten de Statenleden Kees van den Berge en Harold van de Velde daar kanttekeningen bij. Volgens de SGP'ers waren Provinciale Staten helemaal niet zo positief over de etappe die vorig jaar finishte op Neeltje Jans. Ze vinden dat het provinciebestuur pas mag lobbyen voor een nieuwe etappe als de Staten daartoe opdracht geven. En als het aan Van den Berge en Van der Velde ligt, gebeurt dat nooit. 'Vanuit Bijbels oogpunt' zijn ze tegen 'deze sportverdwazing' en bovendien was vorig jaar 'tot grote teleurstelling van veel Zeeuwen' de zondagsrust ook nog eens in het geding. Wat de SGP betreft gaat er geen cent naar topsportevenementen als de Tour de France en wordt het geld besteed aan breedtesport om mensen in beweging en daardoor gezond te houden.

  1. Kijk live mee met de totale zonsverduistering in de VS

    Kijk live mee met de totale zons­ver­duis­te­ring in de VS

    Noord-Amerika is op dit moment getuige van een bijzonder astronomisch fenomeen, namelijk een totale zonsverduistering. Tijdens een eclips staat de maan tussen de zon en de aarde, waardoor het licht van de zon wordt tegengehouden. Zonsverduisteringen komen gemiddeld één keer per driehonderd jaar op dezelfde plaats voor. In Nederland pas weer in oktober 2135. Niemand die nu leeft gaat dat nog meemaken. Hengeloër Arthur Wiegman is daarom naar de VS afgereisd.