Medewerkers van het RIVM betreden de verkeerspost in Hansweert om onderzoek te doen.
Volledig scherm
Medewerkers van het RIVM betreden de verkeerspost in Hansweert om onderzoek te doen. © Joeri Wisse

RIVM doet onderzoek na onwelwording verkeerspost Hansweert (video)

HANSWEERT - Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) is nog tot zondagavond bezig met onderzoek in de nautische verkeerspost in Hansweert. Dat liet een medewerker ter plekke vanmiddag weten.

Medewerkers van het RIVM zijn sinds 15.00 uur bezig om de lucht in en om de verkeerspost te analyseren. Dit nadat vannacht twee medewerkers door nog onbekende oorzaak onwel zijn geworden.

Canisters

Het uitgebreide onderzoek gebeurde op verschillende manieren. Als laatste werden zogeheten canisters in het gebouw geplaatst. "Die zuigen zich vol met lucht en moeten twee uur op hun plek blijven staan. Daarna nemen we ze mee naar het laboratorium in Bilthoven, waar de inhoud zal worden onderzocht op de aanwezigheid van koolwaterstoffen. Benzeen is bijvoorbeeld zo'n stof die tot deze groep behoort", aldus de medewerker.

Bescherming

De RIVM-medewerkers die het gebouw betraden, droegen uit voorzorg ademluchtbescherming. Na het incident hebben de ramen in het gebouw enige tijd open gestaan. "Daarna zijn ze weer even dicht geweest. Als een mogelijke bron nog steeds aanwezig is, zal dat uit de onderzoeksresultaten blijken."

Die resultaten worden bij het RIVM morgen verwacht.

  1. Moet Helma binnenkort haar kangoeroes afstaan?

    Moet Helma binnenkort haar kangoeroes afstaan?

    Vanaf 1 juli mogen 153 soorten huisdieren niet meer worden gehouden. Het ministerie van Economische Zaken heeft een 'zwarte lijst' opgesteld, met daarop zoogdieren als de oostelijke grijze reuzenkangoeroe, de gestreepte jakhals en de Amerikaanse eland. Tegenstanders van het dierenverbod zijn niet blij met de plannen en bieden verzet. Een van die bijzondere dierenliefhebbers is Helma van Dijk uit Elst. Op een oude manege houdt zij 20 kangoeroes en walibi's. ,,Het is een uitdaging om voor zulke dieren te zorgen. Ze spelen een grote rol in mijn leven.’’