Gerard Uytdewilligen.
Volledig scherm
Gerard Uytdewilligen. © Evert van Moort

Rijk kan verdienen aan kerncentrale Borssele

MIDDELBURG - Het Rijk kan geld verdienen als het meewerkt aan een oplossing voor de kerncentrale Borssele. Want zodra die weer winst maakt, is Delta bereid hierover afspraken te maken. Dat zegt de nieuwe algemeen directeur van Delta, Gerard Uytdewilligen, in een interview met deze krant.

De kerncentrale hangt Delta als een molensteen om de nek. De komende vijf jaar moet er geld bij. Dat heeft het energiebedrijf niet en daarom moet Delta het geld lenen bij de bank. Dat kan alleen als het Rijk garant staat. Al maanden is Delta daarover in gesprek met de Rijksoverheid. Tot nu toe zonder resultaat. De regering wil vooralsnog niet garant staan voor de lening. Ook is ze niet te porren voor overname van de kerncentrale.

Brandbrief

Delta heeft een brandbrief naar de Tweede Kamer gestuurd. De brief is ook ondertekend door de aandeelhouders (provincie en gemeenten). Het energiebedrijf hoopt dat de Kamer de regering dwingt alsnog een oplossing te vinden voor de kerncentrale. Als het Rijk helpt, staat Delta ervoor open om afspraken te maken over het delen van de winst, als de kerncentrale die weer gaat maken. Delta verwacht dat dat in 2021 het geval is.

Lees het interview met Gerard Uytdewilligen woensdag in de PZC of E-paper.

De kerncentrale bij Borssele.
Volledig scherm
De kerncentrale bij Borssele. © Lex de Meester
  1. Omstanders maken foto's slachtoffer zelfdoding: Te triest voor woorden

    Omstanders maken foto's slachtoffer zelfdoding: Te triest voor woorden

    Voor persfotograaf Charles Mallo is het helder: slachtoffers van verkeersongevallen zet hij niet op de foto en al helemaal niet van mensen die zichzelf van het leven hebben beroofd. Toen jongeren dat zondagavond in Oss wel deden en stoer hun 'buit' lieten zien aan een groepje leeftijdsgenoten, besloot hij zijn ergernis te delen via Twitter: 'Te triest voor woorden'. Volgens de politie in Oss komen dit soort praktijken steeds vaker voor.