Grond in de Flevopolder wordt diep geploegd door zware landbouwmachines.
Volledig scherm
Grond in de Flevopolder wordt diep geploegd door zware landbouwmachines. © Van Werven

Provincie grijpt buitenkans voor nieuwe natuur in Zeeland

MIDDELBURG - Een niet te missen aankoopkans. Zo omschrijft het dagelijks provinciebestuur de 24 hectare landbouwgrond die worden omgevormd tot natuur. Het gaat om ruim 18 hectare in de Yerseke Moer, 4 in Ganzenreservaat de Poel en 1 bij de Steenovens Axel.

Daarvoor wordt 926.862 euro uitgetrokken. De gebieden passen binnen het Natuurnetwerk Zeeland. Elke provincie moet een strook van aaneengeschakelde natuurgebieden aanleggen. Tot 2027 heeft Zeeland nog 1000 hectare te gaan. Toch loopt de provincie landelijk voorop, omdat al bijna 85 procent van de opgave is gerealiseerd.

Geld

De verwerving stond de laatste jaren op een laag pitje, omdat het Rijk geen geld beschikbaar stelde voor natuurontwikkeling. Dat is er dit jaar weer wel. De eigenaren staan hun grond vrijwillig af. Vandaar dat het een buitenkansje was. In totaal steekt de provincie ruim 1,3 miljoen euro in natuur. Het overige geld gaat naar de inrichting en kwaliteitsverbetering.

  1. LIVE: Tranen en verzet bij uitreiking van Oscars

    LIVE: Tranen en verzet bij uitreiking van Oscars

    In Hollywood worden vannacht tijdens een spectaculaire glitter- en glamourshow voor de 89ste keer de Oscars (Academy Awards) uitgereikt. Maar wie winnen de prestigieuze filmprijzen en welke sterren hebben het nakijken? En klinkt applaus of vloeien tranen tijdens al dan niet memorabele dankspeeches en andere opvallende momenten? We houden je met onder meer een live-twitterfeed (zie onderaan) van filmredacteur Ab Zagt op de hoogte van alle nieuwsfeiten.  Dit artikel wordt gedurende de nacht vernieuwd.