Vluchtelingen bij aankomst in Nederland.
Volledig scherm
Vluchtelingen bij aankomst in Nederland. © Dirk-Jan Gjeltema

Polman: alle gemeenten moeten vluchtelingen opvangen

MIDDELBURG - Het is nog steeds hard nodig dat alle Zeeuwse gemeenten een bijdrage leveren aan de opvang van vluchtelingen.

Dat stelt commissaris van de koning Han Polman. Dat de instroom van vluchtelingen in Nederland fiks is afgenomen, betekent niet dat de gemeenten achterover kunnen leunen. "Ik krijg hier en daar vragen of het nog wel nodig is om vluchtelingen op te vangen", zegt Polman. "Ja, het is zeker nodig."

Buffercapaciteit

Hij draagt drie redenen aan. Ten eerste zijn de meeste vluchtelingen het afgelopen jaar gehuisvest in noodopvangen her en der in Nederland. Ze moeten nu doorstromen naar een regulier asielzoekerscentrum (azc). Daarvan zijn er niet genoeg. Dat komt onder meer omdat gemeenten achterlopen met het huisvesten van vluchtelingen met een verblijfsvergunning, de zogenaamde statushouders. Die houden nu nog plekken bezet in asielzoekerscentra. En als derde reden noemt Polman de onrustige internationale situatie. "De instroom is nu misschien wat aan het teruglopen, maar dat kan snel veranderen. Er is dus buffercapaciteit nodig."

Het bestuursakkoord dat Rijk en gemeenten hebben afgesloten om vluchtelingen op te vangen, is dus niet achterhaald, betoogt Polman. "Dus ook het Zeeuwse aanbod om een bijdrage te leveren is actueel. Alle Zeeuwse gemeenten leveren een bijdrage. Ik wil echt onderstrepen dat het nodig is dat naar opvanglocaties wordt gezocht. We gaan allemaal onze bijdrage leveren. Wees dan ook solidair. We weten dat het moeilijk is, maar het moet echt gebeuren."

  1. De belangrijkse nominaties voor een felbegeerde Oscar
    ACADEMY AWARDS

    De belangrijkse nominaties voor een felbegeerde Oscar

    In het Dolby Theater in Hollywood worden vannacht voor de 89ste keer de Oscars (Academy Awards) uitgereikt. De prestigieuze filmprijzen worden toegekend in een groot aantal categoriën waarvan de belangrijkste zijn: Beste Film, Beste Acteur, Beste Actrice en de beste mannelijke en vrouwelijke bijrollen. Het met grote sterren overspoelde glitter- en glamourspektakel is vannacht vanaf 02.30 uur in Nederland te volgen via de zender Net5. Dit zijn de voornaamste nominaties.