Volledig scherm
© UWV

Planbureau voorziet gestage groei aantal banen in Zeeland

MIDDELBURG - De komende vijf jaar groeit het aantal banen in Zeeland naar het niveau van 2009. Het ZB Planbureau voorziet een gestage groei van bijna 4.000 banen tot zo'n 190.000. Verder ontstaan tot 2021 nog eens 30.000 vacatures doordat mensen stoppen met werken.

Elke twee jaar maakt ZB Planbureau een voorspelling van de ontwikkeling van de Zeeuwse arbeidsmarkt. Het aantal banen groeit tot 2021 gestaag tot zo'n 190.000 arbeidsplaatsen (werknemers, ondernemers en zzp'ers). Vooral in de sectoren dienstverlening, zorg en bouwnijverheid zal de arbeidsmarkt verbeteren.

Te weinig

ZB Planbureau verwacht dat de komende vijf jaar ongeveer 32.000 mensen nieuw op de Zeeuwse arbeidsmarkt komen. Dat zijn er te weinig om de verwachte 34.000 vacatures in te vullen.

Zo'n 60 procent van de nieuwkomers heeft een mbo-opleiding, 20 procent alleen basisonderwijs of vmbo, 15 procent hbo en 5 procent heeft een wetenschappelijke opleiding.

  1. Kijk live mee met de totale zonsverduistering in de VS

    Kijk live mee met de totale zons­ver­duis­te­ring in de VS

    Noord-Amerika is op dit moment getuige van een bijzonder astronomisch fenomeen, namelijk een totale zonsverduistering. Tijdens een eclips staat de maan tussen de zon en de aarde, waardoor het licht van de zon wordt tegengehouden. Zonsverduisteringen komen gemiddeld één keer per driehonderd jaar op dezelfde plaats voor. In Nederland pas weer in oktober 2135. Niemand die nu leeft gaat dat nog meemaken. Hengeloër Arthur Wiegman is daarom naar de VS afgereisd.