Volledig scherm
© Thinkstock

Ook toezichthouders WVO Zorg verhoogden eigen loon fors

VLISSINGEN - Ook de toezichthouders van WVO Zorg in Vlissingen hebben vorig jaar hun eigen honorarium fiks verhoogd. De vergoeding van de leden steeg van 5975 naar 10.000 euro. Paul den Boer ging, mede doordat hij voorzitter is geworden, van 7311 naar 15.000 euro.

De verhoging is mogelijk dankzij de tweede Wet Normering Topinkomens. Die beperkt weliswaar de salarissen van de directeuren/bestuurders, maar schept juist meer ruimte voor de beloning van toezichthouders.

Taakverzwaring

De raad van toezicht van WVO Zorg heeft daar meteen gebruik van gemaakt. ,,De verhoging is ingegeven door de taakverzwaring in het toezicht", staat ter verklaring in de jaarrekening. De raad wijst erop dat de richtlijnen van de Nederlandse Vereniging van Toezichthouders is gevolgd. ,,Er is bewust niet gekozen voor het maximum."

Eerder werd al duidelijk dat ook toezichthouders bij andere Zeeuwse zorgorganisaties hun honorarium drastisch hebben verhoogd. Het gaat om Tragel Zorg, Ter Weel, ZorgSaam, Zuidwest Radiotherapeutisch Instituut en Stichting Zuidwester.

'Moreel verwerpelijk'

De SP in de Tweede Kamer heeft inmiddels hierover vragen gesteld aan de ministers Schippers en Plasterk. De partij vindt de verhoging 'moreel verwerpelijk'.

  1. Moet Helma binnenkort haar kangoeroes afstaan?

    Moet Helma binnenkort haar kangoeroes afstaan?

    Vanaf 1 juli mogen 153 soorten huisdieren niet meer worden gehouden. Het ministerie van Economische Zaken heeft een 'zwarte lijst' opgesteld, met daarop zoogdieren als de oostelijke grijze reuzenkangoeroe, de gestreepte jakhals en de Amerikaanse eland. Tegenstanders van het dierenverbod zijn niet blij met de plannen en bieden verzet. Een van die bijzondere dierenliefhebbers is Helma van Dijk uit Elst. Op een oude manege houdt zij 20 kangoeroes en walibi's. ,,Het is een uitdaging om voor zulke dieren te zorgen. Ze spelen een grote rol in mijn leven.’’