Volledig scherm
© Thinkstock

Meer jongeren met een WW-uitkering in Zeeland

MIDDELBURG - Het aantal jongeren tot 27 jaar met een WW-uitkering is het afgelopen jaar in Zeeland toegenomen.

Eind maart kregen 741 jongeren een WW-uitkeringen. In maart 2015 waren het er 663. Dit blijkt uit het rapport Basiscijfers Jeugd van de SBB (Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven) en het UWV.

De groei van het aantal jonge 'WW'ers' is geen exclusief Zeeuws fenomeen, maar in Zeeland was de toename (12%) kleiner dan het landelijk gemiddelde (25%). Dit is vooral te danken aan Zeeuws-Vlaanderen waar nu 12% minder jongeren in de WW zitten dan in 2015. In de gemeente Middelburg nam het aantal jongeren in de WW juist met 28% toe.

Overigens zijn er nog veel meer jonge werkzoekenden, want niet iedereen heeft recht op WW. Eind maart stonden 1760 jongeren in Zeeland als werkzoekende geregistreerd. Bijna de helft van deze jongeren is laagopgeleid en heeft geen startkwalificatie. Zes procent van de werkzoekende jongeren is hoogopgeleid.

Van oktober 2015 tot en met maart 2016 werden 1.041 nieuwe uitkeringen verstrekt. Dat zijn 229 minder nieuwe uitkeringen dan een jaar eerder in de dezelfde periode. Maar doordat de instroom groter was dan de uitstroom is het totaalaantal uitkeringen gegroeid.

Met name vanuit de gezondheidszorg, welzijn en cultuur kwamen veel minder jongeren in de WW terecht. In de sector vervoer en opslag nam het aantal nieuw verstrekte WW-uitkregen juist toe.

Uit cijfers van SBB blijkt dat het aantal nieuwe vacatures op mbo-niveau licht daalt. Jongeren die nu starten met een middelbare beroepsopleiding hebben volgens het SBB een goede kans op werk als zij kiezen voor de richtingen verpleegkunde, eerste verkoper en manager retail.

  1. Moet Helma binnenkort haar kangoeroes afstaan?

    Moet Helma binnenkort haar kangoeroes afstaan?

    Vanaf 1 juli mogen 153 soorten huisdieren niet meer worden gehouden. Het ministerie van Economische Zaken heeft een 'zwarte lijst' opgesteld, met daarop zoogdieren als de oostelijke grijze reuzenkangoeroe, de gestreepte jakhals en de Amerikaanse eland. Tegenstanders van het dierenverbod zijn niet blij met de plannen en bieden verzet. Een van die bijzondere dierenliefhebbers is Helma van Dijk uit Elst. Op een oude manege houdt zij 20 kangoeroes en walibi's. ,,Het is een uitdaging om voor zulke dieren te zorgen. Ze spelen een grote rol in mijn leven.’’