Volledig scherm
© Thinkstock

Kapelle zoekt opvanglocatie voor 150 tot 500 asielzoekers

KAPELLE - De kans wordt steeds groter dat er in Kapelle een asielzoekerscentrum (azc) wordt gevestigd voor 150 tot 500 vluchtelingen. Het voorstel met de voorwaarden daarvoor werd dinsdagavond in de gemeenteraad aangenomen. CDA, SGP, CU en PvdA stemden voor het voorstel.

VVD en Gemeentebelang konden zich er niet in vinden. Dat resulteerde in een 9-6-winst voor de kaderstelling waardoor wethouder Evert Damen op zoek kan naar een locatie en daarover in overleg kan.

In september of oktober komt Damen vervolgens met een voorstel voor een locatie. Dat zal geen zogenoemde satellietlocatie worden. Daarvoor dient een azc binnen een straal van 10 kilometer als hoofdlocatie te dienen. De twee opvanglocaties in Goes voldoen echter niet aan de criteria die het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (coa) daaraan stelt.

Wethouder Damen kondigde verder aan een draagvlakonderzoek in te stellen. Daarbij kunnen inwoners van de gemeente Kapelle hun mening geven over de opvang. "En daar zullen wij de vragen die in de discussie van vanavond naar voren kwamen ook in verwerken", aldus Damen.

  1. Kijk live mee met de totale zonsverduistering in de VS

    Kijk live mee met de totale zons­ver­duis­te­ring in de VS

    Noord-Amerika is op dit moment getuige van een bijzonder astronomisch fenomeen, namelijk een totale zonsverduistering. Tijdens een eclips staat de maan tussen de zon en de aarde, waardoor het licht van de zon wordt tegengehouden. Zonsverduisteringen komen gemiddeld één keer per driehonderd jaar op dezelfde plaats voor. In Nederland pas weer in oktober 2135. Niemand die nu leeft gaat dat nog meemaken. Hengeloër Arthur Wiegman is daarom naar de VS afgereisd.