Volledig scherm
© Thinkstock

Kamervragen over afschot damherten

DEN HAAG - De Partij voor de Dieren heeft het kabinet gevraagd hoe het gaat voorkomen dat 'opnieuw onterecht vergunningen worden verleend voor het afschieten van damherten'. De fractie is blij met de uitspraak van de rechtbank Breda dat herten in De Manteling van Walcheren en op de Kop van Schouwen niet mogen worden gedood.

De provincie wil de damherten bejagen, omdat dat voor de openbare orde beter zou zijn, maar ook voor het welzijn van de dieren zelf. De rechtbank is daarvan niet overtuigd.

Fractievoorzitter Marianne Thieme wil dat het kabinet 'voorkomt dat vaker onterecht wordt overgegaan tot afschot van beschermde diersoorten'. Ze heeft Kamervragen gesteld aan staatssecretaris Martijn van Dam van Economische Zaken. Volgens haar is er geen reden om het aantal dieren drastisch in te perken. Thieme: "De Nederlandse wetgever heeft met nadruk bepaald dat dieren die behoren tot een inheemse beschermde diersoort niet mogen worden gedood."

  1. Omstanders maken foto's slachtoffer zelfdoding: Te triest voor woorden

    Omstanders maken foto's slachtoffer zelfdoding: Te triest voor woorden

    Voor persfotograaf Charles Mallo is het helder: slachtoffers van verkeersongevallen zet hij niet op de foto en al helemaal niet van mensen die zichzelf van het leven hebben beroofd. Toen jongeren dat zondagavond in Oss wel deden en stoer hun 'buit' lieten zien aan een groepje leeftijdsgenoten, besloot hij zijn ergernis te delen via Twitter: 'Te triest voor woorden'. Volgens de politie in Oss komen dit soort praktijken steeds vaker voor.