Volledig scherm
Jonge duingroei op het Verklikkerstrand bij Renesse wordt een zeldzaamheid. © Dirk-Jan Gjeltema

Jonge duingroei op Verklikkerstrand bij Renesse wordt een zeldzaamheid

BURGH-HAAMSTEDE - Spontaan stuivende duinen zijn zeldzaam geworden. De Kop van Schouwen is één van de weinige plekken in Nederland waar dit dynamische oerlandschap nog z'n gang kan gaan. "Dat vind je verder alleen nog op de Waddeneilanden", zegt ecoloog Anton van Haperen. Het valt meteen op bij het Verklikkerstrand van Renesse.

Hier ontstaat iets nieuws. De wind blaast onophoudelijk fijn zand tegen de lichtbegroeide hopen, want veel meer is het nog niet. Van Haperen zoekt de oorzaak voor die ontwikkeling bij de sterke stroming in de monding van de Oosterschelde. "Daardoor spoelt het strand ter hoogte van Westenschouwen deels weg. Dat zand slaat neer bij het verderop gelegen Verklikkerstrand en bij eb doet de wind de rest."

Begroeid 

Het samenspel van de natuurlijke elementen is zo schaars geworden, aldus Van Haperen, omdat de meeste duingebieden tegenwoordig sterk zijn begroeid en daardoor zijn 'vastgelegd'.

Van Haperen deed promotie-onderzoek naar de ontwikkeling van het duinlandschap op de Zeeuwse en Zuid-Hollandse eilanden.

Lees het hele verhaal donderdag in de PZC.

  1. Cambodjanen kunnen weer genieten van angstaanjagende lekkernij

    Cambodjanen kunnen weer genieten van angstaanjagende lekkernij

    Knapperig, zout en een tikje zoet. Zo wordt de smaak omschreven van een gefrituurde vogelspin. Het regenseizoen is begonnen in Cambodja en dat betekent voor de inwoners van de provincie Kampong Cham dat zij zich weer kunnen verheugen op de lokale lekkernij. Tijdens het regenseizoen komen de spinnen uit de grond en zijn ze makkelijk te vangen. Een goede vogelspinjager kan 140 van de angstaanjagende insecten op een dag te pakken krijgen.