Volledig scherm
Jonge duingroei op het Verklikkerstrand bij Renesse wordt een zeldzaamheid. © Dirk-Jan Gjeltema

Jonge duingroei op Verklikkerstrand bij Renesse wordt een zeldzaamheid

BURGH-HAAMSTEDE - Spontaan stuivende duinen zijn zeldzaam geworden. De Kop van Schouwen is één van de weinige plekken in Nederland waar dit dynamische oerlandschap nog z'n gang kan gaan. "Dat vind je verder alleen nog op de Waddeneilanden", zegt ecoloog Anton van Haperen. Het valt meteen op bij het Verklikkerstrand van Renesse.

Hier ontstaat iets nieuws. De wind blaast onophoudelijk fijn zand tegen de lichtbegroeide hopen, want veel meer is het nog niet. Van Haperen zoekt de oorzaak voor die ontwikkeling bij de sterke stroming in de monding van de Oosterschelde. "Daardoor spoelt het strand ter hoogte van Westenschouwen deels weg. Dat zand slaat neer bij het verderop gelegen Verklikkerstrand en bij eb doet de wind de rest."

Begroeid 

Het samenspel van de natuurlijke elementen is zo schaars geworden, aldus Van Haperen, omdat de meeste duingebieden tegenwoordig sterk zijn begroeid en daardoor zijn 'vastgelegd'.

Van Haperen deed promotie-onderzoek naar de ontwikkeling van het duinlandschap op de Zeeuwse en Zuid-Hollandse eilanden.

Lees het hele verhaal donderdag in de PZC.

  1. Make-upartieste schildert bizarre optische illusies op eigen gezicht
    foto's

    Make-upartieste schildert bizarre optische illusies op eigen gezicht

    De Kroatische make-up- en bodypaintspecialiste Ines Kus heeft zich gespecialiseerd in optische visagie-illusies. Innanai, zoals ze zichzelf noemt, heeft inmiddels bijna 50.000 volgers op Instagram waar ze haar imposante vormen van geschilderd gezichtsbedrog etaleert. Volgens Kus doet ze soms bijna een halve dag over een veelal ingewikkelde metamorfose. Het resultaat is in de meeste gevallen verbazingwekkend. Eén van haar creaties: een extreem verdraaid hoofd. De artieste stelt dat alles wat ze post honderd procent echt is. ,,Er komt dus geen fotobewerking aan te pas.''