Volledig scherm
© Thinkstock

'Gemeenten moeten zoeken naar echte reden achter protesten tegen azc'

MIDDELBURG - Gemeenten die een asielzoekerscentrum willen openen, zullen altijd geconfronteerd worden met protesten, zegt advocaat Jaap IJdema uit Middelburg. "De koninklijke weg bestaat niet.

Welke aanpak je ook kiest, er is geen goed of fout", zegt IJdema, die werkt bij advocatenkantoor Adriaanse Van der Weel in Middelburg en gespecialiseerd is in bestuursrecht.

Procedure

IJdema heeft onlangs een cursus gegeven aan Zeeuwse gemeenten, omdat zij allemaal een bijdrage moeten leveren aan de vestiging van 2500 extra opvangplaatsen voor vluchtelingen in de provincie. In die cursus besteedde hij aandacht aan de procedurele kant van zo'n besluit, zoals de omgevingsvergunning.

Luisterend oor

Bovendien gaf IJdema advies over de manier waarop overheden moeten omgaan met protesten. ,,Als gemeente word je overstelpt door argumenten van tegenstanders. Soms zijn die onredelijk. De valkuil is dat je dan zegt: zo gaan we niet met elkaar om. En dan niet meer luistert. Het beste dat je kunt doen, is een luisterend oor blijven bieden en ontdekken wat er achter die argumenten schuilt, wat de werkelijke reden van de bezwaren is. Als je die vindt, kun je praktische oplossingen bieden. Dat is veel nuttiger dan alle argumenten weerleggen.''

Lees het volledige interview met Jaap IJdema zaterdag in de PZC.

  1. Kijk live mee met de totale zonsverduistering in de VS

    Kijk live mee met de totale zons­ver­duis­te­ring in de VS

    Noord-Amerika is op dit moment getuige van een bijzonder astronomisch fenomeen, namelijk een totale zonsverduistering. Tijdens een eclips staat de maan tussen de zon en de aarde, waardoor het licht van de zon wordt tegengehouden. Zonsverduisteringen komen gemiddeld één keer per driehonderd jaar op dezelfde plaats voor. In Nederland pas weer in oktober 2135. Niemand die nu leeft gaat dat nog meemaken. Hengeloër Arthur Wiegman is daarom naar de VS afgereisd.