Efekan (links) en Wessel tonen hun geïmproviseerde gitaar in aanbouw.
Volledig scherm
Efekan (links) en Wessel tonen hun geïmproviseerde gitaar in aanbouw. © Peter Nicolai

Een plankje, een koektrommel, en voila: muziek!

TERNEUZEN - In vijf minuten ontsluiert instrumentenbouwer Johan Jacobs de magie van muziek.

Hij laat een snaar in de lucht trillen en het blijft vrijwel stil. Daarna spant hij de snaar op een plankje en het geluid begint voorzichtig hoorbaar te worden. Dan houdt hij het geheel tegen een koektrommel en ineens is het een welluidende gitaar. Hoe groter het oppervlak dat meetrilt, hoe duidelijker het geluid. Het principe van de klankkast.

Speciale lessen

Groep 7 van basisschool De Parel in Terneuzen luistert maandagmiddag aandachtig naar Jacobs, die samen met Anne Vader de workshop 'Pling poing piep knor' verzorgt. Het is een van de tientallen speciale lessen die deze week op basisscholen in de gemeenten Terneuzen en Middelburg worden gegeven in het kader van ZeelandJazz. Met het educatieprogramma - opgezet in samenwerking met de Zeeuwse Muziekschool - wil het festival dat 'ook kinderen gaan genieten van jazz en swing'.

  1. Moet Helma binnenkort haar kangoeroes afstaan?

    Moet Helma binnenkort haar kangoeroes afstaan?

    Vanaf 1 juli mogen 153 soorten huisdieren niet meer worden gehouden. Het ministerie van Economische Zaken heeft een 'zwarte lijst' opgesteld, met daarop zoogdieren als de oostelijke grijze reuzenkangoeroe, de gestreepte jakhals en de Amerikaanse eland. Tegenstanders van het dierenverbod zijn niet blij met de plannen en bieden verzet. Een van die bijzondere dierenliefhebbers is Helma van Dijk uit Elst. Op een oude manege houdt zij 20 kangoeroes en walibi's. ,,Het is een uitdaging om voor zulke dieren te zorgen. Ze spelen een grote rol in mijn leven.’’