article
1.723599
De vijfde dag na de zware aardbeving en de verwoestende tsunami in Japan. Een aardbeving van 6,1 op de schaal van Richter treft het oosten van Japan. Er is geen gevaar voor een tsunami. De kernreactoren 5 en 6 van de centrale Fukushima I kampen met lichte temperatuurstijgingen wegens problemen met het koelsysteem. Door het afblazen van radioactieve stoom zijn minstens 22 omwonenden van Fukushima I radioactief besmet.
Liveblog Japan: 15 maart
De vijfde dag na de zware aardbeving en de verwoestende tsunami in Japan. Een aardbeving van 6,1 op de schaal van Richter treft het oosten van Japan. Er is geen gevaar voor een tsunami. De kernreactoren 5 en 6 van de centrale Fukushima I kampen met lichte temperatuurstijgingen wegens problemen met het koelsysteem. Door het afblazen van radioactieve stoom zijn minstens 22 omwonenden van Fukushima I radioactief besmet.
http://www.pzc.nl/algemeen/buitenland/liveblog-japan-15-maart-1.723599
2011-03-15T13:28:37+0000
http://www.pzc.nl/polopoly_fs/1.723600.1347336516!image/image-723600.jpg
Bloggen vanuit tunesie,japan,voorpagina,Regio,Uitgelicht,tsunami,Regios,video
Buitenland
Home / Algemeen / Buitenland / Liveblog Japan: 15 maart

Liveblog Japan: 15 maart

Foto's
4
  • Afbeelding
   Beschrijving
   Een Japanse verpleger checkt of een moeder en zoon hebben blootgestaan aan straling. Foto: EPA
  • Afbeelding
   Beschrijving
   In Tokio werd gisteren een verhoogd stralingsniveau gemeten. Foto: AP
  • Afbeelding
   Beschrijving
   Het hoofd van een paspop ligt op straat na de tsunami in Soma. Foto: AP
  • Afbeelding
   Beschrijving
   Een vrouw leest in Osaka een krant met de kop "Straling gedetecteerd in grote hoeveelheden". Foto: AP
  De vijfde dag na de zware aardbeving en de verwoestende tsunami in Japan. Een aardbeving van 6,1 op de schaal van Richter treft het oosten van Japan. Er is geen gevaar voor een tsunami. De kernreactoren 5 en 6 van de centrale Fukushima I kampen met lichte temperatuurstijgingen wegens problemen met het koelsysteem. Door het afblazen van radioactieve stoom zijn minstens 22 omwonenden van Fukushima I radioactief besmet.

  23:21 uur: Brandweer probeert te blussen

  Nadat er weer brand uitbrak in reactor 4 van de Fukushima-centrale, probeert de brandweer de brand te blussen, die uitbrak in de buitenste ruimte van de beveiligingsbehuizing van de reactor. De oorzaak van de brand is nog niet bekend.

  22:58 uur: Reactor 4 van de kercentrale Fukushima brandt wederom

  Dat meldt onder anderen persbureau AP. Het is nog niet bekend of er radioactiviteit is vrijgekomen.

  22:56 uur: Vrouw vindt kat terug na tsunami (filmpje van zondag)

  22:30 uur: Helikopterplan om reactor te koelen van de baan

  Een plan om helikopters in te zetten tegen de door koelingsproblemen geteisterde kerncentrale Fukushima Dai-ichi, is naar de prullenbak verwezen. De helikopters zouden volgens het plan water lozen op de reactorbehuizingen. Helikopters zouden te onpraktisch zijn, maar er wordt wel gekeken naar andere opties.

  De oververhitte brandstofbron van de reactor zond radioactieve straling uit, na een brand eerder dinsdag.

  20:00 uur: Apple stelt lancering iPad 2 uit

  Apple stelt de lancering van de iPad 2 in Japan twee weken uit als gevolg van het natuurgeweld dat het land trof, liet de computerproducent dinsdag weten.

  De nieuwe tabletcomputer van Apple ging afgelopen weekeinde in de VS in de verkoop. Veel andere landen, waaronder Japan, zouden op 25 maart aan de beurt komen. Apple heeft nog geen nieuwe datum voor de introductie in Japan genoemd.

  19:09 uur: Japan vraagt EU om hulp

  Japan heeft de Europese Unie gevraagd om steun bij het verlenen van hulp aan slachtoffers van de aardbeving en de tsunami. Dat heeft voorzitter José Manuel Barroso van de Europese Commissie dinsdag gezegd.

  Maandag had Japan de EU nog gevraagd voorlopig geen hulpgoederen of experts te sturen, omdat het moeilijk zou zijn hulpverleners in het rampgebied te krijgen.

  Barroso zei dat de EU Japan een gecoördineerd aanbod voor hulp gaat doen. Ongeveer twintig EU-landen, waaronder Nederland, hebben materieel en personeel aangeboden aan Japan. Het gaat onder meer om veldhospitalen en waterzuiveringsinstallaties.

  18:57 uur: Mooie graphics van Amerikaanse media

  The New York Timesheeft een interactieve graphic gemaakt van wat er gebeurt met een kernreactor als die uitgeschakeld wordt en vervolgens met een 'meltdown' te maken krijgt.

  De zender ABC heeft satellietbeelden 'voor' en 'na' de aardbeving en tsunami met elkaar vergeleken, waaronder de Fukushima-kerncentrale

  18:47 uur: Vliegverbod boven centrale

  Het Japanse ministerie van transport heeft een vliegverbod ingesteld boven de Fukushima Dai-ichi kerncentrale. Het vliegverbod geldt voor het luchtruim in een straal van dertig kilometer rondom de centrale.

  Volgens een woordvoerder van het ministerie is tot de maatregel besloten uit angst dat radioactieve deeltjes die uit de centrale lekken passerende vliegtuigen kunnen binnendringen.

  18:15 uur: Rosenthal roept Nederlanders op weg te gaan

  Nederlanders in de Japanse regio Kanto, de hoofdstad Tokio en de gebieden ten noorden en noordoosten daarvan krijgen het dringende advies daar uit voorzorg weg te gaan.

  18:02 uur: Franse reactoren gecontroleerd

  Frankrijk controleert zijn 58 kernreactoren op veiligheid naar aanleiding van de nucleaire problemen in Japan. Dat heeft minister Nathalie Kosciusko-Morizet van Milieu dinsdag gezegd. Frankrijk heeft 58 kernreactoren in negentien centrales. Het land is voor 75 procent van zijn energievoorziening afhankelijk van kernenergie.

  17:36 uur: Onderzoeker zag zwakte kerncetrales eerder

  Een professor Stedelijke Veiligheid van de Kobe Universiteit schreef in 2007 een artikel over de kwetsbare nucleaire centrales aan de Japanse kust.

  17.30 uur: Sneeuw

  Volgens een verslaggeefster van de BBC in Yamagata is het gaan sneeuwen in het rampgebied. Dit maakt de reddingsoperaties uitermate moeilijk.

  16.25 uur: Ook problemen met koeling kernafval

  Na de reactorkern van de Japanse kerncentrale Fukushima 1 dreigt nu ook een opslagplaats voor gebruikte splijtstof oververhit te raken. Dat berichtte het persbureau Kyodo dinsdag op gezag van de exploitant van het complex, het elektriciteitsbedrijf Tepco.

  Gebruikte staven splijtstof zijn nog wel radioactief maar kunnen niet langer een nucleaire kettingreactie in stand houden. Ze worden doorgaans opgeslagen onder water, dat voor afkoeling zorgt en tegelijk straling tegenhoudt.

  Volgens Tepco lijkt het erop dat het water in de opslagplaats aan de kook is. De gebruikte splijtstofstaven dreigen droog te vallen waardoor zij oververhit kunnen raken en grote hoeveelheden radioactief materiaal kunnen vrijkomen.

  16.10 uur: Amerikaanse schepen naar westen om straling

  Een aantal Amerikaanse oorlogsschepen dat op weg was naar de oostkust van Japan, verandert woensdag (lokale tijd) van koers richting de westkust van het hoofdeiland Honshu. Dat gebeurt wegens het gevaar van straling.

  Dat heeft de Amerikaanse marine bekendgemaakt. Steeds meer Amerikaanse militairen zijn positief getest op straling. Die zou nog binnen veiligheidsgrenzen vallen. De hulp van de VS aan Japan gaat gewoon door. Op de Amerikaanse legerbasis Yokosuka is een laag stralingsniveau gemeten.

  15.55 uur: no-flyzone rond kerncentrale

  Binnen een straal van 30 kilometer rond de Japanse kerncentrale Fukushima I is een vliegverbod ingesteld. Dat heeft het Internationaal Atoomenergie Agentschap (IAEA) bekendgemaakt. Volgens de atoomwaakhond van de VN is de toestand van alle kernreactoren bij de kerncentrales Fukushima II, Onagawa en Tokai, die eveneens getroffen waren door de zware aardbeving van vrijdag, inmiddels "veilig en stabiel".

  15.53 uur: Beelden aardbeving

  15:40 uur: Japanse minister: blijf koelbloedig

  De Japanse minister van Buitenlandse Zaken Takeaki Matsumoto vraagt het buitenland "koelbloedig" te blijven onder de nucleaire crisis die zich in zijn land afspeelt. Dat deed hij na afloop van een bijeenkomst met zijn ambtsgenoten van de G8. "Wij hebben regelmatig contact met het Internationaal Atoomenergie Agentschap (IAEA) en houden ook de media en diplomaten op de hoogte", verzekerde hij.

  15.34 uur: Jodiumpillen slikken in Nederland onnodig

  Het heeft absoluut geen zin dat mensen in Nederland jodiumpillen slikken naar aanleiding van de ramp in Japan. Dat zegt Harald Wychgel van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Het kan zelfs schadelijke effecten hebben als mensen dat wel doen, waarschuwt Wychgel. Alleen in zones dichtbij kerncentrales die radioactief materiaal lekken, is het verstandig om jodiumpillen te slikken.

  15.18 uur: Reactor 4 ook gekoeld

  Over twee of drie dagen wordt ook reactor nummer 4 in kerncentrale Fukushima I met water gekoeld. Dat heeft exploitant Tepco laten weten op een persconferentie. Het water wordt door twee gaten van circa 8 vierkante meter naar binnen gespoten. Het is niet bekend waarom pas over enkele dagen met koelen wordt begonnen.

  15.05 uur: Beving bijgesteld naar 6,1

  Het U.S. Geological Survey heeft de naschok bijgesteld naar 6,1 op de schaal van Richter. NHK meldt dat er op sommige plekken rond Fujinomiya en Shizuoka brand is uitgebroken.

  14.42 uur: BuZa ontraadt reizen naar delen Japan

  Het ministerie van Buitenlandse Zaken ontraadt uit voorzorg alle reizen naar de Kanto-regio, inclusief de hoofdstad Tokio, in Japan en de gebieden ten noorden en noordoosten daarvan. Dit in verband met de verhoogde radioactieve straling vanuit het kerncentralecomplex van Fukushima.

  14.34: Opnieuw aardbeving

  Een aardbeving van 6,0 op de schaal van Richter treft het oosten van Japan, meldt Reuters. Er is er geen gevaar voor een tsunami. De naschokken zijn te zien bij het U.S. Geological Survey.

  14.26 uur: Afkoelbad reactor 4

  Kyodo meldt dat het Tepco niet lukt om water in het afkoelbad van reactor 4 te pompen.

  14.18 uur: Olieprijs onder druk

  Handelaren vrezen dat de aardbeving in Japan en de daaropvolgende nucleaire crisis grote gevolgen heeft voor de economie. De prijs van een vat ruwe Amerikaanse olie daalde met 3,7 procent tot 97,45 dollar. De prijs van een vat Brentolie ging met 4,2 procent omlaag tot 108,91 dollar. De verwachting is dat de vraag naar olie vanuit Japan, de op twee na grootste economie ter wereld, zal afnemen als gevolg van de aardbeving, de tsunami en de steeds grotere nucleaire crisis in de kerncentrale van Fukushima.

  14.16 uur: Lufthanse vliegt niet meer op Tokio

  De Duitse luchtvaartmaatschappij Lufthansa vliegt wegens het mogelijke stralingsgevaar niet meer op Tokio. De vluchten die voor dinsdag gepland stonden, worden omgeleid naar de meer zuidelijk gelegen steden Osaka en Nagoya, laat een woordvoerder van Lufthansa weten.

  14.11 uur: Stralingsmetingen op een rij

  Marian Steinbach uit Duitsland vezamelt de informatie over stralingsmetingen in alle Japanse regio's in deze Google spreadsheet. (Via The Guardian)

  14.05: Ambassades: verlaat Japan

  Ambassades in Tokio raden hun landgenoten aan om Japan te verlaten. De Duitse en Zwitserse ambassades roepen hun landgenoten in de getroffen gebieden en Tokio op om te overwegen het eiland te verlaten. De Franse ambassade raadt Fransen in Japan aan uit de regio Kanto te vertrekken.

  14.02 uur: "Straling zorgwekkend"

  Energiedeskundige Wim Turkenburg van de Universiteit van Utrecht vindt de straling die nu vrijkomt uit de kerncentrale van Fukushima buitengewoon zorgwekkend. In het Journaal van 12 uur gaf hij uitleg bij de kritieke situatie.

  13.52 uur: Situatie van de reactoren

  Persbureau Kyodo vat de situatie bij de verschillende reactoren van Fukushima 1 en 2 samen:

  Fukushima No. 1

  - Reactor No. 1 - Cooling failure, partial melting of core, vapor vented, hydrogen explosion, seawater pumped in.

  - Reactor No. 2 - Cooling failure, seawater pumped in, fuel rods fully exposed temporarily, damage to containment system, potential meltdown feared.

  - Reactor No. 3 - Cooling failure, partial melting of core feared, vapor vented, seawater pumped in, hydrogen explosion, high-level radiation measured nearby.

  - Reactor No. 4 - Under maintenance when quake struck, fire caused possibly by hydrogen explosion at pool holding spent fuel rods, pool water levels feared receding.

  - Reactor No. 5 - Under maintenance when quake struck.

  - Reactor No. 6 - Under maintenance when quake struck.

  Fukushima No. 2

  - Reactor No. 1 - Cooling failure, then cold shutdown.

  - Reactor No. 2 - Cooling failure, then cold shutdown.

  - Reactor No. 3 - Cold shutdown.

  - Reactor No. 4 - Cooling failure, then cold shutdown.

  13.51 uur: 33 doden geteld

  De autoriteiten in Japan hebben het dodental als gevolg van de zware aardbeving en de daarop volgende tsunami bijgesteld tot zeker 3.373. De stoffelijke overschotten van deze mensen zijn geborgen of getraceerd, zo meldt de politie in het Oost-Aziatische land dinsdag. Het staat vast dat het dodental nog hoger uitvalt. Op dit moment staan 6.746 personen als vermist geregistreerd.

  13.36 uur: Tegenstrijdige berichten stralingsniveau

  Eerder meldde persbureau Kyode dat medewerkers van de Fukushima niet meer in de controlekamers koinden verblijven vanwege het te hoge stralingsniveau. Nu zegt het Internationaal Atoomagentschap IAEA dat het stralingsniveau daalt.

  13.34 uur: Stormloop op jodiumtabletten

  Veel Aziaten zijn massaal op zoek naar jodiumtabletten vanwege de nucleaire crisis in Japan. Op eBay bieden mensen tot wel 390 euro voor een pakketje van veertien jodiumtabletten. Bijna alle Aziatische apotheken hebben geen jodiumtabletten meer en twee grote producenten zeggen ook helemaal door hun voorraad heen te zijn.

  13.33 uur: Zonder stroom

  Een aantal kerncentrales is stilgelegd vanwege het natuurgeweld. Daardoor heeft Japan een groot tekort aan stroom. Steden schakelen om de beurt de stroom enkele uren per dag uit om het tekort op te vangen. In het ijskoude noorden van Japan zitten twee miljoen huishoudens zonder stroom en 1,4 miljoen huishoudens zonder stromend water.

  13.30 uur: Risico's van straling

  Jean Savelkoul, hoogleraar Stralingshygiëne verbonden aan de Universiteit van Leiden en het VU-Medisch Centrum, legt uit wat de gevaren zijn van straling voor de camera's van de NOS.

  13.23 uur: Stralingsgevaar in perspectief

  Dit kaartje laat zien welke dosis straling onschadelijk is en wanneer het stralingsniveau gevaarlijk wordt. Het huidige stralingsniveau bij de kerncentrale Fukushima is naar verluidt 400 mSv per uur.

  13.13 uur: Geen Nederlanders meer vermist in rampgebied

  In het vrijdag door een zeer zware aardbeving getroffen gebied in Japan worden geen Nederlanders meer vermist. Dat zegt een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

  13.04 uur: Stralingsniveau te hoog

  Het Japanse persbureau Kyodo meldt dat het personeel uit de controlekamers van de kerncentrale Fukushima moet, omdat het stralingsniveau te hoog is.

  12.58 uur: Stresstest op kerncentrales

  De EU-landen moeten overwegen 'stresstests' uit te voeren om te zien of hun kerncentrales aan de veiligheidseisen voldoen. Een woordvoerster van de Europese Commissie zegt dat vandaag.

  12.52 uur: 'Fukushima' stijgt op INES-rampenschaal

  Het ongeluk in de kerncentrale Fukushima I in Japan valt nu in de op een na hoogste categorie op de internationale schaal voor nucleaire incidenten (INES). Dat zegt directeur André-Claude Lacoste, directeur van de Franse toezichthouder op gebied van de veiligheid van kernenergie ASN. "Het incident heeft een compleet andere dimensie gekregen vergeleken met maandag", zei Lacoste. "De orde van zwaarte is veranderd. Wij zitten duidelijk op niveau zes." Dat betekent dat gesproken kan worden van een 'ernstig ongeval'. De INES-schaal kent zeven categorieën. Het enige ongeval dat tot dusver in de hoogste categorie viel en daarmee officieel als 'grote ramp' te boek staat, is dat in Tsjernobyl in 1986.

  12.26 uur: Radioactieve wolk naar Stille Oceaan

  Uit een simulatie van het meteorologisch instituut van Zuid-Korea blijkt dat de meeste radioactieve deeltjes van de kerncentrale Fukushima de Stille Oceaan op zullen gaan. Dat meldt het Japanse persbureau Kyodo. Het instituut wijst erop dat het slechts een simulatie betreft.

  11.57 uur: Gaten na explosie

  Reuters bericht dat de explosie van vannacht twee gaten van 8 meter in de muur van Fukushima 4 heeft geblazen.

  11.31 uur: 265 miljoen euro aan noodhulp

  De Japanse regering stelt als een eerste stap omgerekend 265 miljoen euro aan noodhulp beschikbaar voor burgers in het gebied dat is getroffen door een zware aardbeving en tsunami. Het geld is bestemd voor voedsel, water, dekens en medicijnen. Dat laat regeringswoordvoerder Noriyuki Shikata via een bericht op Twitter weten.

  11.19 uur: Geigerteller

  Volg de livestream van een geigerteller die naar verluidt 200 km ten zuiden van de kerncentrale Fukushima in Tokio staat.

  11.09 uur: Paniek inwoners Tokio

  Inwoners van Tokio ontvluchten de stad of slaan aan het hamsteren. Ze slaan massaal voedsel, water, mondkapjes en noodvoorraden in uit angst dat ze binnen afzienbare tijd hun huis niet uit kunnen door verhoogde radioactiviteit.

  10.53 uur: EO-verslaggever op weg naar Tokio

  Verslaggever Hans van der Steeg van Uitgesproken EO is momenteel nog in Japan maar probeert vanwege de veiligheidsrisico's vanuit het Noorden naar Tokio te komen. Hij kreeg een vergunning om op de snelweg te rijden, die alleen toegankelijk is voor hulpdiensten. "De snelweg is op sommige plekken enorm hobbelig. Er zitten echt scheuren in. ... Af en toe vliegen we echt tegen het dak op omdat we weer over een grote hobbel gaan." Hij maakte video's van zijn reis op weg naar het vliegveld:

  10.37 uur: Japanners gered uit puin

  Reddingswerkers hebbeneen vrouw en een man levend onder het puin vandaan gehaald. Dat meldt de nieuwszender NHK. Een 70-jarige vrouw overleefde vier dagen in haar ingestorte huis in de plaats Otsuchi. Een man, wiens leeftijd en woonplaats nog niet werden genoemd, werd eveneens gered.

  10.13 uur: Bang voor Borssele?

  De PZC vroeg omwonenden van de kerncentrale Borssele of ze bang zijn geworden voor kernenergie.

  9.46 uur: Paniek op Japanse beurs

  De angst voor een nucleaire ramp in Japan heeft geleid tot een slagveld op de beurs in Tokio. De toonaangevende Nikkei-index verloor 10,6 procent tot 8605,15 punten en leed daarmee het op twee na grootste verlies ooit.

  9.42 uur: Stralingsniveau Tokio daalt

  Het stralingsniveau in Tokio is weer gedaald melden de autoriteiten in de stad.

  9.30 uur: Ook RTL weg uit Japan

  RTL-verslaggever Antoin Peeters twittert dat ook de verslaggevers van RTL in Japan het land verlaten vanwege stralingsgevaar.

  9.26 uur: Problemen in reactoren 5 en 6

  De kernreactoren 5 en 6 van de centrale Fukushima I kampen met lichte temperatuurstijgingen. Het koelsysteem werkt kennelijk niet naar behoren. Dat meldt de woordvoerder van de Japanse regering.

  9.25 uur: Premier: blijf binnen

  De Japanse premier Kan heeft vanmorgen (Nederlandse tijd) de bevolking toegesproken. "Er is een groot risico op het vrijkomen van radioactief materiaal", zei Kan. Hij riep Japanners rondom de kerncentrale Fukushima om binnen te blijven.

  9.22 uur: Dodental naar 2400

  In het getroffen Japanse kustgebied zijn nu officieel ruim 2400 doden geteld. Er worden veel lijken aangespoeld aangetroffen langs de kustlijn van de prefectuur Miyagi. Reddingswerkers zijn nog altijd bezig slachtoffers te bergen. Dit maakte de politie bekend. De politiechef van Myagi zei eerder te vrezen dat in zijn prefectuur alleen al zeker tienduizend mensen om het leven zijn gekomen.

  9.15 uur: Afreizen speurhonden onzeker

  Het is onduidelijk of medewerkers en speurhonden van de stichting Signi Speurhonden vandaag vertrekken naar Japan om daar te helpen bij het zoeken naar overlevenden van de aardbeving en tsunami. Dat zegt Janette Kruit van de stichting. "We hebben nog steeds de intentie om te gaan, maar het is een lastige afweging. Het gevaar van de kerncentrale maakt alles onzeker." Bovendien is het erg lastig om in het rampgebied te komen, zegt ze. De bedoeling is dat er vier speurhonden en vier begeleiders van de stichting naar Japan gaan.

  9.11 uur: Japanse premier woedend

  De Japanse premier Naoto Kan reageert woedend nadat hij veel te laat zou zijn geïnformeerd over de meest recente explosie in de kerncentrale Fukushima I. "Tv-zenders berichtten over een explosie. Maar mijn kantoor kreeg een uur lang geen enkele informatie", zei Kan in een overleg tegen de eigenaren van de kerncentrale. Een verslaggever van het persbureau Kyodo was getuige van het gesprek. "Wat gebeurt hier in godsnaam", zou Kan hebben uitgeroepen tegen de leiding van Tepco, de onderneming die Fukushima I runt.

  9.01 uur: NOS haalt verslaggevers uit Japan

  De NOS heeft besloten zijn twee verslaggevers, een producer en een cameraman weg te halen uit Japan. Aanleiding zijn de dreiging van de kerncentrale en de slechte omstandigheden waaronder ze moesten werken. Dat laat plaatsvervangend hoofdredacteur Marcel Gelauff van NOS Nieuws weten. "Het verkrijgen van benzine, eten en een slaapplek zijn heel erg ingewikkeld." De NOS kijkt de situatie een aantal dagen aan. Zodra het kan, keert het team terug.

  8.48 uur: "EU-toekomst zonder kernenergie"

  Eurocommissaris Günther Oettinger van Energie vindt dat de EU moet nagaan of het mogelijk is om in de toekomst kernenergie te schrappen als energiebron. Dat zegt hij tegen de tv-zender ARD. "We moeten de vraag opwerpen of wij, in Europa, in de nabije toekomst onze energiebehoeften kunnen garanderen zonder kernenergie", aldus Oettinger.

  8.27 uur: Brand in reactor 4 geblust

  De brand die ontstond na een explosie in reactor 4 van Fukushima I is geblust. Dat meldt de eigenaar van de kerncentrale.

  8.13 uur: Excuses gouverneur

  De gouverneur van Tokio is diep door het stof gegaan nadat hij de tsunami een dag eerder had omschreven als "straf van God" wegens de hebzucht van de Japanners. De 78-jarige Shintaro Ishihara maakte tijdens een persconferentie zijn excuses aan de slachtoffers en aan de inwoners van de metropool. Op 10 april zijn nieuwe ggouversneursverkiezingen.

  8.07 uur: Reconstructie Fukushima

  Een reconstructie van de gebeurtenissen in kerncentrale Fukushima.

  Alan Boyle zet de situatie in Fukushima overzichtelijk uiteen. Worst-case scenario? Een meltdown waarbij het reactorvat gaat lekken. Het reactorvat is er echter op gebouwd om een volledige kernsmelting te weerstaan. In het beste geval koelt het zeewater de reactor af. De overtollige hitte van de reactorstaven kan ontsnappen en er hoeft niet langer radioactief stoom te worden vrijgelaten. Uiteindelijk kan het elektrische koelingssysteem weer aangesloten worden. Zelfs in het beste scenario duurt het jaren om alles op te ruimen.

  7.41 uur: Brand raffinaderij Sendai geblust

  De brandweer in Sendai is erin geslaagd de brand in de raffinaderij te blussen die vrijdag ontstond na de aardbeving en de daaropvolgende tsunami. Dat meldt JX Nippon Oil and Energy Corp, de eigenaar van de olieverwerkingsinstallatie in de zwaar getroffen havenstad.

  5.28 uur: Lege schappen

  Een verslaggever van persbureau Reuters nam dinsdag een kijkje in Don Quixote, een warenhuis dat 24 uur per dag open is. Daar waren geen radio's, zaklantaarns, kaarsen, jerrycans en slaapzakken meer te krijgen.

  5.26: Verhoogde radioactiviteit Tokio

  In Tokio is verhoogde radioactiviteit in de buitenlucht gemeten. Het stralingsniveau is volgens het gemeentebestuur echter niet schadelijk voor de volksgezondheid. In de lucht zijn radioactief jodium en cesium aangetroffen. Precieze cijfers zijn niet bekendgemaakt.

  4.48 uur: Brand geblust

  De brand in reactor 4 in Fukushima I lijkt geblust, aldus Japanse media. Op dit moment waait een radioactieve wolk met een snelheid van 7,2 … 10,8 kilometer per uur in zuidwestelijke richting waar Tokio ligt, op een afstand van zo'n 250 kilometer. Woensdag draait de wind eerst richting zuid en vervolgens richting oost, naar de Stille Oceaan, aldus het officiële Japanse meteorologische agentschap.

  3.50 uur: Duitsers tegen kerncentrales

  Volgens opiniepeilers van publieke omroepen in Duitsland wil een meerderheid van 53 … 60 procent dat alle resterende kerncentrales zo snel mogelijk worden gesloten. Maar liefst 70 procent van de Duitsers acht problemen zoals met de brandende, ontploffende en lekkende kerncentrales in Japan ook in Duitsland voor mogelijk.

  3.17 uur: Opnieuw brand

  Reactor 4 in Fukushima I is in brand gevlogen. Dit heeft een zegsman van de Japanse regering op de Japanse tv bekendgemaakt. Reddingswerkers proberen de brand te blussen.

  1.47 uur: Aardbeving naar 9,0

  De aardbeving van vrijdag had een kracht van 9,0 op de schaal van Richter, en niet van 8,9, zoals tot nu toe werd aangenomen. Dit blijkt uit nadere analyses van Japanse en Amerikaanse seismologen. "Die sterkte maakt van de aardbeving de op drie na krachtigste in de wereld sinds 1900 en tot de krachtigste in Japan sinds de moderne registratie van meetgegevens 130 jaar geleden begon", aldus de U.S. Geological Survey.

  1.01 uur: Evacuatie Tepco

  Exploitant Tepco evacueert zijn medewerkers van Fukushima I na de nieuwe explosie. Het dak raakte beschadigd waardoor er weer stoom opstijgt uit het gebouw. Dit meldt persbureau Jiji. Vijftig medewerkers blijven in het gebouw om de kerncentrale weer stabiel te krijgen.

  0.21 uur: Opnieuw explosie

  Bij reactor 2 van de kerncentrale Fukushima 1 is dinsdag een ontploffing gehoord. Dat melden Japanse media.

  0.03 uur: "Reactorvat lijkt beschadigd"

  Een van de reactorvaten in Fukushima I lijkt beschadigd te zijn. Dit kan duiden op een ernstig stralingslek, zegt een Japanse regeringswoordvoerder. Volgens de zegsman in Tokio is geen verhoogde straling gemeten.