article
1.278636
Prins Friso zou nooit meer wakker kunnen worden na zijn ski-ongeval van vorige week vrijdag. De beschadigingen aan zijn hersenen zijn 'massief', aldus zijn behandelend arts in het ziekenhuis in Innsbruck. De prins werd bedolven onder een lawine in het Oostenrijkse Lech en had een hartstilstand van 50 minuten.
Liveblog: Koninklijke familie vraagt om privacy
Prins Friso zou nooit meer wakker kunnen worden na zijn ski-ongeval van vorige week vrijdag. De beschadigingen aan zijn hersenen zijn 'massief', aldus zijn behandelend arts in het ziekenhuis in Innsbruck. De prins werd bedolven onder een lawine in het Oostenrijkse Lech en had een hartstilstand van 50 minuten.
http://www.pzc.nl/algemeen/binnenland/liveblog-koninklijke-familie-vraagt-om-privacy-1.278636
2012-02-24T14:27:33+0000
http://www.pzc.nl/polopoly_fs/1.278637.1347058424!image/image-278637.jpg
Regio,Uitgelicht,videobin,voorpagina,Regios,Friso
Binnenland
Home / Algemeen / Binnenland / Liveblog: Koninklijke familie vraagt om privacy

Liveblog: Koninklijke familie vraagt om privacy

Foto's
3
  • Afbeelding
   Beschrijving
   Prins Constantijn, koningin Beatrix, prinses Mabel en prins Willem Alexander komen samen aan bij het Landeskrankenhaus voor een bezoek aan Prins. Foto: ANP
  • Afbeelding
   Beschrijving
   Archieffoto: Prins Johan Friso in Lech tijdens zijn skivakantie in 2011 met een onbekend jonger lid van de Koninklijke familie. Foto: ANP
  • Afbeelding
   Beschrijving
   Wolfgang Koller, hoofd van het team artsen in het ziekenhuis in Innsbruck die prins Friso onder hun hoede hebben na zijn ski-ongeval in Lech, Oostenrijk. De prins heeft ernstig hersenletsel, meldde Koller op een persconferentie op 24 februari 2012. Foto: ANP
  Prins Friso zou nooit meer wakker kunnen worden na zijn ski-ongeval van vorige week vrijdag. De beschadigingen aan zijn hersenen zijn 'massief', aldus zijn behandelend arts in het ziekenhuis in Innsbruck. De prins werd bedolven onder een lawine in het Oostenrijkse Lech en had een hartstilstand van 50 minuten.

  Vorige week rond 13:00 uur was prins Friso met een vriend aan het skiën buiten de pistes nabij Lech. Er was een lawinewaarschuwing uitgegeven, maar dat betekende niet dat het verboden gebied was.

  LIVEBLOG

  16:00 uur: Sluiting liveblog

  Het nieuws over Friso is weer minder geworden. We blijven u op de hoogte houden, maar sluiten dit liveblog af

  14:57 uur: Wereld in ban van Friso

  De gezondheidstoestand van prins Friso leeft ook in het buitenland. Media uit de hele wereld volgen al een week lang het wel en wee van de prins. Ook de mededeling vrijdag dat Friso ernstig hersenletsel heeft en mogelijk nooit meer bijkomt, ging de wereld over.

  14:40 uur: 'Respecteer privacy gezin prins Friso'

  De koninklijke familie verzoekt de media om de privacy van het gezin van prins Friso te respecteren. Het heeft "alle ruimte nodig om te leren omgaan met de gezondheidssituatie van prins Friso en het leven daar op in te richten’’, zo deelt de Rijksvoorlichtingdienst vrijdagmiddag mee.

  14:34 uur: Koninklijke familie heeft prins Friso bezocht

  Koningin Beatrix, prinses Mabel, prins Willem-Alexander, prins Constantijn en prinses Margriet hebben vrijdagmiddag in het ziekenhuis van Innsbruck een bezoek gebracht aan prins Friso. Ze waren bijna anderhalf uur bij Friso. Diep bedroefd verlieten ze het Landeskrankenhaus om met de auto terug te keren naar Lech. Prinses Margriet arriveerde wat later en was een klein halfuur bij Friso.

  14:30 uur: Minder updates

  Het laatste half uur is er weinig nieuws over prins Friso binnen gekomen, we verversen het liveblog vanaf nu minder vaak.

  14:27 uur: Reactie Geert Wilders

  Geert Wilders (PVV) via Twitter: "Vreselijk nieuws over prins Friso, de PVV leeft intens mee met de koninklijke familie en wenst hen heel veel sterkte in deze moeilijke tijd.’’

  14:26 uur: Verslagenheid bij gelovigen om Friso

  "Met verslagenheid'' heeft de Protestantse Kerk in Nederland kennisgenomen van het nieuws over prins Friso. Dat liet de protestantse koepelorganisatie vrijdag weten. Bij de Nederlandse Bisschoppenconferentie is eveneens geschokt gereageerd.

  14:25 uur: Rutte eerder terug van wintersportvakantie

  Premier Mark Rutte keert vrijdag een dag eerder terug van wintersportvakantie. Hij wil niet doorgaan met skiën terwijl de koninklijke familie het trieste nieuws over prins Friso heeft gehoord, liet een woordvoerder van de Rijksvoorlichtingsdienst weten.

  14:04 uur: Ook prinses Margriet op bezoek bij Friso

  Prinses Margriet is vrijdag rond 14.00 uur aangekomen bij het ziekenhuis in Innsbruck voor een bezoek aan prins Friso en om haar zus koningin Beatrix en de andere familieleden te ondersteunen. Zij zijn al sinds 13.00 uur bij de prins.

  14:04: Middagprogramma op Nederland 1 aangepast

  Het middagprogramma op Nederland 1 is vrijdagmiddag aangepast in verband met het slechte nieuws over de zorgelijke toestand van prins Friso. Dat heeft een woordvoerster van de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) gezegd. Sinds het nieuws bekend werd is er op elk uur een uitzending van het NOS Journaal, gevolgd door herhalingen van het journaal.

  13:50: Nationaal Songfestival gaat door

  Het Nationaal Songfestival van komende zondagavond in Hilversum gaat zeker door, ondanks het slechte nieuws over de toestand van prins Friso. Dat heeft een woordvoerder van organisator TROS vrijdag laten weten. De omroep bekijkt nog of, en zo ja hoe de organisatie stilstaat bij de gezondheidssituatie van Friso.

  13:46 uur: Invulling revalidatie pas na coma

  Pas als prins Friso een revalidatieindicatie krijgt, kan er gedacht worden aan een herstelproces. Zo'n indicatie kan er pas komen als Friso uit zijn coma is. Woordvoerders van verschillende revalidatiecentra kunnen daarom, en uit piëteit met de familie, nog niets zeggen over een mogelijk revalidatieproces van de prins.

  13:26 uur: Bedrijf Urenco geeft reactie

  Hoofd communicatie Jayne Hallett van energiebedrijf Urenco in Groot-Brittannië, waar prins Friso als financieel directeur werkzaam was: "Wij zijn via de persconferentie ingelicht over het schokkende en heel slechte nieuws over prins Friso. Onze gedachten gaan uit naar de familie in deze ongelooflijk slechte tijd.''

  13:22 uur: Letterlijke tekst van de verklaring te lezen

  Via de site van het Koninklijk Huis is de verklaring over de gezondheidstoestand van de Prins in zijn geheel na te lezen.

  13:17 uur: Twitter overspoeld door reacties

  Via Twitter wordt druk gereageerd op het nieuws over Friso. Mensen zijn over het algemeen zeer aangeslagen en leven mee met de koninklijke familie.

  13:10 uur: Politiek Den Haag aangeslagen

  Ook politiek Den Haag is aangeslagen door het slechte nieuws over prins Friso. Tweede Kamerleden van uiteenlopende partijen geven lucht aan hun gevoelens via tweets. Arie Slob (ChristenUnie) vindt het 'zeer ernstig'. Partijgenoot Joël Voordewind spreekt van 'dramatisch'. Iedereen is ook erg begaan met de familie. Boris van der Ham (D66) spreekt van een 'mokerslag' voor de Oranjes. Kees van der Staaij (SGP): "We leven mee en bidden voor hem en zijn familie.''

  13:08 uur: Koninklijke familie op bezoek bij Friso

  Koningin Beatrix, prinses Mabel, prins Willem-Alexander en prins Constantijn zijn vrijdagmiddag bij het ziekenhuis in Innsbruck aangekomen voor een bezoek aan prins Friso. Ze arriveerden rond 13 uur bij de universiteitskliniek van het Landeskrankenhaus. Ze zijn duidelijk aangeslagen door het slechte nieuws over hun zoon, broer en echtgenoot. Ze ondersteunden elkaar bij het betreden van het ziekenhuis. Prinses Máxima en prinses Laurentien bleven in Lech achter bij de kinderen. In de hal van het hospitaal is een groot aantal politieagenten aanwezig om de koninklijke familie te beschermen en de pers op afstand te houden.

  13:06 uur: Huishoudbeurs past programma aan

  De Huishoudbeurs, nog tot zondag in de Amsterdamse RAI, past het artiestenprogramma iets aan. De optredende artiesten zullen op het podium stilstaan bij het nieuws over prins Friso, aldus een woordvoerster.

  12:59 uur: Kijk de persconferentie Wolfgang Koller terug (video)

  12:53 uur: Meer over contact Rutte (zie ook 12:32 uur)

  Rutte rekent erop dat iedereen "vanaf vandaag de privacy van prins Friso, prinses Mabel en hun kinderen zal respecteren". De familie moet ongestoord in eigen kring het slechte nieuws kunnen verwerken dat de artsen vrijdag over prins Friso moesten melden, aldus de minister-president.

  12:51 uur: Gevolgen Koninginnedag onzeker

  De Utrechtse gemeenten Rhenen en Veenendaal wachten op nieuws van de Rijksvoorlichtingsdienst over Koninginnedag. Koningin Beatrix en haar familie waren van plan om deze plaatsen op 30 april te bezoeken, maar het is onzeker of dat doorgaat nu de toestand van prins Friso zorgelijk is.

  12:32 uur: Rutte belt met Koninging Beatrix

  Premier Mark Rutte heeft vanochtend gebeld met Koningin Beatrix en Mabel, respectievelijk de moeder en vrouw van prins Friso, en laten weten "dat Nederland meeleeft in deze tijd van zorg en verdriet". Dat twittert NOS-verslaggever Ron Fresen vrijdagmiddag.

  De Koningin zou tegen Rutte hebben gezegd dat ze blij is met alle steunbetuigingen die de familie heeft ontvangen in de afgelopen week.

  12:30 uur: 'Kans op herstel zonder schade nihil'

  Volgens neuroloog-intensivist Michaël Kuiper is de kans dat Prins Friso herstelt zonder blijvende schade zeer klein. Dat zei hij vrijdagmiddag tegenover de NOS.

  12:30 uur: Geen schedelbasisfractuur

  Na het ongeluk vorige week gingen geruchten dat prins Friso een schedelbasisfractuur zou hebben. Die berichten blijken dus niet te kloppen. Of de prins hersendood is, zoals toen ook werd beweerd, is niet expliciet vermeld door de artsen.

  12:27 uur: Lech in gedachten bij koningshuis

  Het skidorp Lech in Oostenrijk is in gedachten en in gebed bij de leden van het Koninklijk Huis. Dat zei burgemeester Ludwig Muxel vrijdag voor de camera van de NOS. Hij verwacht dat de banden tussen de koninklijke familie en Lech intensiever worden dan ooit. "We hopen op een klein wonder'', voegde hij daar aan toe.

  12:26 uur: Bond Oranjeverenigingen reageert

  Voorzitter Michiel Zonnevylle van de Koninklijke Bond van Oranjeverenigingen reageert: "We zijn zeer geschokt door deze sombere mededeling. We leven mee met prinses Mabel, haar kinderen en de rest van de koninklijke familie. Het bleek toch allemaal ernstiger dan het aanvankelijk misschien leek."

  12:19: Verklaring artsen Friso (audiofragment)

  12:17: Donderdag MRI-scan

  De medici konden donderdag voor het eerst veilig een MRI-scan uitvoeren. Daaruit bleek de ernstige hersenbeschadiging. De arts zei dat de koninklijke familie nu op zoek kan naar een andere instelling, waar prins Friso verder kan worden verpleegd.

  12:15: Reanimatie normaal korter

  Prins Friso is 50 minuten lang gereanimeerd. Dat geldt als lang, melden verschillende specialisten en media. Normaal geven artsen reanimatie op na 30 minuten.

  12:09: Misschien nooit meer wakker

  Het is niet duidelijk of prins Friso ooit nog bij bewustzijn komt. Herstel duurt maanden en mogelijk jaren.

  12:08: Onderkoeling heeft niet geholpen

  De artsen hoopten dat onderkoeling de schade in de hersenen zou beperken, maar die hoop bleek ongegrond. Ook in het ziekenhuis werd prins Friso op een lage temperatuur gehouden, om te voorkomen dat giftige stoffen zich zouden kunnen verspreiden.

  12:07: Ernstig hersenletsel

  Prins Friso heeft ernstig hersenletsel opgelopen bij het lawineongeval van vorige week. Zijn hart stond lang stil, waardoor zijn hersenen zuurstoftekort hebben opgelopen. Dat heeft Wolfgang Koller, hoofd van het team van behandelend artsen van prins Friso, op een persconferentie in het ziekenhuis in Innsbruck vrijdag bekendgemaakt.