article
1.4220098
'Ontkennende vriendinnen. Dat zijn de ergsten", zegt overgangsconsulente Désiree van Cleef. "Vrouwen kunnen ongewild hard zijn voor elkaar.
Comfortabel door de overgang
'Ontkennende vriendinnen. Dat zijn de ergsten", zegt overgangsconsulente Désiree van Cleef. "Vrouwen kunnen ongewild hard zijn voor elkaar.
http://www.pzc.nl/algemeen/binnenland/comfortabel-door-de-overgang-1.4220098
2014-02-18T05:00:00+0000
http://www.pzc.nl/polopoly_fs/1.1573261.1367673720!image/image-1573261.jpg
Psyche,overgang,hermes,Nederland
Binnenland
Home / Algemeen / Binnenland / Comfortabel door de overgang

Comfortabel door de overgang

Foto's
1
  • Afbeelding
   Fotograaf
  'Ontkennende vriendinnen. Dat zijn de ergsten", zegt overgangsconsulente Désiree van Cleef. "Vrouwen kunnen ongewild hard zijn voor elkaar.

  Een opvlieger delen we lacherig, maar over depressies of erger hebben we het niet. Voel je je belabberd of onzeker, dan moet een vriendin vooral niet roepen dat ze helemáál nergens last van heeft. Symptomen verschillen, de een heeft meer klachten dan de ander. Feit blijft dat elke vrouw door de overgang moet. Er is ook goed nieuws: het gaat voorbij."

  Rimpelloos
  We willen jong, aantrekkelijk, strak en sexy blijven, het liefst tot zeer hoge leeftijd. Rimpelloos, met taille en gezegend met een volle, glanzende haardos. Dat gaat er allemaal aan als we in de overgang komen, een periode van disbalans in de hormonen. Bonus zijn uiteenlopende klachten. Opvliegers, stemmingswisselingen, spier- of gewrichtspijn, depressieve buien, slechter slapen, libidoverlies en hoera: extra kilo's op de weegschaal. Mogen we deze polonaise even overslaan?

  Gespecialiseerde verpleegkundigen
  Lijdzaam de overgang ondergaan, hoeft niet. Nederland telt 55 gespecialiseerde verpleegkundigen die helpen de overgang zo zonnig mogelijk te doorstaan. Ook Arnhem heeft twee verpleegkundige overgangsconsulenten, José Marie ter Haar en Désiree van Cleef. Hun praktijk heet niet toevallig Uw Keerpunt. "Want de overgang is niet het einde, maar een keerpunt in je leven. Door beter te weten wat er onder invloed van veranderende hormonen met lichaam en geest gebeurt, kun je er beter mee omgaan", weet Ter Haar. "We zijn geen kruidenvrouwtjes, we zijn niet antihormoontherapie. Soms is een aanvullend hormoonpreparaat wijs. Maar ook met kennis en aanpassing van leefstijl zijn veel klachten behoorlijk te verminderen."

  De start van de overgang, ongeveer vanaf het 40ste levensjaar, komt ongelegen. "Rond die tijd zijn we razend druk. De combinatie werk, puberende kinderen, ouders die extra aandacht of zorg vragen, de missie gezellig te blijven en er ook nog een beetje leuk uit te zien, zorgen dat je jezelf verliest. Vrouwen herkennen zichzelf niet in zo'n periode. Eerst lukte alles, nu lijkt het of je bijkans knettergek wordt. En multitasken, zo'n typisch vrouwending waar we trots op zijn, lukt al helemaal niet meer."

  Erkenning
  Bij de huisarts voelen vrouwen zich vaak niet gehoord (ook wegens gebrek aan tijd). De stap naar de psycholoog vinden ze overdreven. En wat moeten ze met een opmerking als 'het hoort erbij, het gaat vanzelf weer over'? "Erkenning en de verklaring van klachten geeft rust, houvast. Doorgaans zijn 3, 4 gesprekken met een overgangsconsulent voldoende om het heft weer in eigen handen te krijgen, een keerpunt te bereiken", zegt Désiree van Cleef.

  "Hier wordt gepraat, gehuild en plannen gemaakt. Gesprekken zijn vaak een eye-opener. We coachen vrouwen de kracht in zichzelf terug te vinden. We zijn sterk, maar rond de overgang zijn we dat gewoon even kwijt. Weten wat eraan de hand is, helpt. Ga bewuster eten, kies verstandiger. Zwaarder worden, hoeft niet. Geregeld bewegen, rust pakken en vooral beperken van stress helpen wel degelijk. Kijk eens naar je weekplanning, wat moet er allemaal van jezelf, kan het wat minder? Vrouwen letten niet op wat ze voelen, hun omgeving en de maatschappij vragen veel. Vroeger zat het leven er rond je 50ste bijna op. Nu mag je nog een tijd mee in volle vaart."

  Meestal zijn vrouwen na een paar consulten sterk genoeg om de overgang comfortabel te doorstaan. Soms verwijzen Van Cleef en Ter Haar cliënten door, bijvoorbeeld naar de huisarts, haptonoom of andere medische discipline.