Volledig scherm

Bevolking groeit niet in Zeeland, maar er komen wel steeds meer huizen

VLISSINGEN - De afgelopen vierenhalf jaar zijn in Zeeland 4.251 woningen gebouwd en 1.573 gesloopt. Dat blijkt uit cijfers van het CBS. Per saldo kwamen er door nieuwbouw en sloop 2.678 woningen bij en dat in een provincie waar leegstaand een toenemend probleem is. Het aantal inwoners groeide in dezelfde periode met 323.

Door samenvoeging of splitsing van woningen kwamen er per saldo de afgelopen jaren ook nog eens enkele honderden woningen bij. Eind juni telde Zeeland 183.865 woningen. Tussen 2012 en heden groeide de totale woningvoorraad met bijna 2,0 procent. Recreatiewoningen op vakantieparken worden niet meegeteld.

In Goes zijn tussen 2012 en 1 juli 2016 de meeste woningen gebouwd: 554. Daarna volgen Schouwen-Duiveland en Terneuzen. Opvallend is verder dat er in Sluis en Hulst ongeveer hetzelfde aantal huizen is neergezet als in Middelburg en Vlissingen. In Kapelle en op Noord-Beveland werd het minst gebouwd. In Vlissingen werden de meeste woningen gesloopt: 268. In Veere en Kapelle vielen de afgelopen jaren nauwelijks huizen onder de sloophamer. Er is geen direct verband tussen bevolkingsontwikkeling en de woningvoorraad. In de drie Zeeuws- Vlaamse gemeenten daalde het aantal inwoners. Toch kwamen er overal woningen bij. Het extreemste voorbeeld is Schouwen-Duiveland waar 289 meer huizen werden gebouwd dan gesloopt terwijl de bevolking met 380 zielen afnam. Middelburg, Kapelle en Reimerswaal zijn gemeenten waar het inwonertal harder groeide dan het aantal woningen. Reimerswaal spant de kroon met een bevolkingstoename van 654 terwijl er per saldo 246 woningen bijkwamen.

Volledig scherm
© Ingram Publishing/Thinkstock
  1. De belangrijkse nominaties voor een felbegeerde Oscar
    ACADEMY AWARDS

    De belangrijkse nominaties voor een felbegeerde Oscar

    In het Dolby Theater in Hollywood worden vannacht voor de 89ste keer de Oscars (Academy Awards) uitgereikt. De prestigieuze filmprijzen worden toegekend in een groot aantal categorieën waarvan de belangrijkste zijn: Beste Film, Beste Acteur, Beste Actrice en de beste mannelijke en vrouwelijke bijrollen. Het met grote sterren overspoelde glitter- en glamourspektakel is vannacht vanaf 02.30 uur in Nederland te volgen via de zender Net5. Dit zijn de voornaamste nominaties.