Volledig scherm
Izak Vogelaar

Bevelandse gemeenten: compenseer fruittelers voor Russische boycot

KRUININGEN - Compenseer fruittelers die hun peren als gevolg van de Russische boycot onder de kostprijs moeten verkopen.

Die oproep doet de gemeente Reimerswaal aan beleidsmakers in Den Haag en Brussel. De brief die vandaag naar staatssecretaris Martijn van Dam (Landbouw), de Tweede Kamer en de Nederlandse Europarlementariërs wordt gestuurd is mede ondertekend door gedeputeerde Jo-Annes de Bat en de vier andere Bevelandse gemeenten.

Grote zorgen

Wethouder Izak Vogelaar van Reimerswaal over het initiatief: "We zijn benaderd door de sector die zich grote zorgen maakt." Vooral kleinere ondernemers die veel populaire conference-peren telen, hebben het volgens Vogelaar nu zwaar te verduren. "Voor die peren was Rusland een buitengewoon goede afzetmarkt. Die is als gevolg van de boycot verdwenen. Doordat de markt kleiner is geworden, is de prijs zodanig gedaald dat ze de peren feitelijk onder de kostprijs moeten verkopen. Dat hou je niet lang vol", aldus Vogelaar.

Compenserende maatregelen

Volgens hem is het tijd dat beleidsmakers inzien dat voor veel ondernemers de gevolgen financieel niet meer zijn op te vangen. "We vragen aandacht voor compenserende maatregelen. Op fiscaal gebied, of bijvoorbeeld middels leningen."

De Zeeuwse noodkreet wordt aanstaande zaterdag tijdens een 'fruitevent' bij fruitteeltbedrijf De Plantage tussen Kruiningen en Yerseke kracht bijgezet door politici en vertegenwoordigers van boerenorganisatie ZLTO.

  1. Make-upartieste schildert bizarre optische illusies op eigen gezicht
    foto's

    Make-upartieste schildert bizarre optische illusies op eigen gezicht

    De Kroatische make-up- en bodypaintspecialiste Ines Kus heeft zich gespecialiseerd in optische visagie-illusies. Innanai, zoals ze zichzelf noemt, heeft inmiddels bijna 50.000 volgers op Instagram waar ze haar imposante vormen van geschilderd gezichtsbedrog etaleert. Volgens Kus doet ze soms bijna een halve dag over een veelal ingewikkelde metamorfose. Het resultaat is in de meeste gevallen verbazingwekkend. Eén van haar creaties: een extreem verdraaid hoofd. De artieste stelt dat alles wat ze post honderd procent echt is. ,,Er komt dus geen fotobewerking aan te pas.''