Het station van Middelburg, gebouwd in 1870, kan een grondige opknapbeurt wel gebruiken.
Volledig scherm
Het station van Middelburg, gebouwd in 1870, kan een grondige opknapbeurt wel gebruiken. © Dirk-Jan Gjeltema

2,5 miljoen euro nodig voor restauratie station Middelburg

MIDDELBURG - De NS wil het station in Middelburg restaureren, maar daarvoor is 2,5 miljoen euro nodig.

Dat geld is er niet. De hoop is nu gevestigd op minister Jet Bussemaker (PvdA, cultuur). Een delegatie van het Interprovinciaal Overleg (IPO), het samenwerkingsverband van de Nederlandse provincies, is gisteren bij haar op bezoek geweest om honderden miljoenen euro's los te praten voor de restauratie van 36 beeldbepalende rijksmonumenten. Achttien daarvan zijn zeer dringend toe aan een opknapbeurt. Daartoe behoort het station in Middelburg, naast onder meer Paleis Soestdijk, de Eusebiuskerk in Arnhem, de Domkerk in Utrecht en de Sint Janskathedraal in den Bosch. Voor die andere gebouwen is minimaal 10 miljoen euro nodig, daarbij vergeleken is het benodigde bedrag voor het enige Zeeuwse monument op de lijst bescheiden: 2,5 miljoen euro.

"Het station staat niet op instorten", zegt gedeputeerde Ben de Reu. Het staat als enige Zeeuwse object op de 'kanjerlijst', omdat de restauratie meer dan 2 miljoen euro kost en de eigenaar concrete plannen heeft voor een opknapbeurt. Het kabinet beslist in september.

  1. LIVE: Uitreiking Oscars in filmstad Hollywood

    LIVE: Uitreiking Oscars in filmstad Hollywood

    In Hollywood worden vannacht tijdens een spectaculaire glitter- en glamourshow voor de 89ste keer de Oscars (Academy Awards) uitgereikt. Maar wie winnen de prestigieuze filmprijzen en welke sterren hebben het nakijken? En klinkt applaus of juist vloeien tranen tijdens al dan niet memorabele dankspeeches en andere opvallende momenten? We houden je met onder meer een live-twitterfeed van filmredacteur Ab Zagt op de hoogte van alle nieuwsfeiten.  Dit artikel wordt gedurende de nacht vernieuwd.